Dragi dijaki in dijakinje!

Vljudno vas vabim, da se pridružite pisanju apelov za Amnesty International – akciji, ki jo na Gimnazij Ptuj izvedemo vsako leto v začetku decembra.

Ko se pri pouku angleščine učimo o dobrodelnih in človekoljubnih organizacijah, omenimo Amnesty International kot posebnost: zanjo ne moremo darovati oblačil, igrač ali hrane. Se spomnite?

Amnesty International se bori za ljudi, ki so opozarjali na nepravilnosti, brezobzirnost sistemov, pohlep korporacij, težavne razmere staroselcev. Njihovo delovanje so organi oblasti utišali na način, ki ga imenujemo groba kršitev človekovih pravic: ti pogumni aktivisti so tarča groženj, napadov, ali pa so zaradi svojega delovanja v zaporu, nekateri brez možnosti pravične obravnave.

Kaj lahko storimo mi?

Najprej na spodnji povezavi poglejmo, kdo so aktivisti, za katere letos pišemo pozive:

https://sola.amnesty.si/pisem-za-pravice-2020

Vabim vas, da prisluhnete tudi zgodbam o uspehu pisanja apelov – razumeli boste, kakšen je namen Amnesty International:

https://sola.amnesty.si/pisem-za-pravice-2020-informacije

In nato –

UPORABIMO PERO. No, morebiti zveni starinsko in bi morala zapisati »uporabimo tipkovnico«, toda rek iz naše učiteljice zgodovine se glasi: PERO JE MOČNEJŠE OD MEČA!

  1. Če imamo MINUTO ČASA, podpišemo peticijo.

https://www.amnesty.si/pisem-za-pravice-2020-vse-peticije

Da pa tudi ta »klik« ne bo ostal neopažen, mi sporočilo PODPISAL/PODPISALA pošljete v MSTeams Chat.

 

  1. Če imamo URO ČASA, napišemo poziv ali pismo podpore (nekaj lepih, vzpodbudnih misli neposredno aktivistu/aktivistki) v angleščini.

Delo na daljavo ima prednosti in slabosti; to velja tudi za pisanje apelov. Sami izberete čas, ko boste prebrali gradivo in napisali pismo, kar je odlično. Pogosto pa se zgodi, da prav zaradi tega »nedoločenega časa« pisanje prelagamo na kasneje in na koncu ne napišemo ničesar.

Upam, da ne bo tako. Napišite apel ali pismo podpore, fotografirajte in sliko pošljite v MSTeams Chat ali na email aleksandra.pal@siol.net, do 15. decembra 2020.

Vse fotografije bom poslala na sedež Amnesty International Slovenije.

Ponosna sem na dijake, ki na šoli zavzeto pišejo apele že deset let, in verjamem, da boste pomen te akcije razumeli tudi letos.

Aleksandra Pal, koordinatorica Maratona pisanja apelov na Gimnaziji Ptuj

(Visited 91 times, 1 visits today)