Ekskurzija na Dunaj, ogled Schönbrunna in razstave R. Magritta PDF natisni E-pošta
21. 1. 2012

Ekskurzijo na Dunaj smo pripravili v okviru obveznih izbirnih vsebin. Udeležili so se je v glavnem dijaki 1. letnikov. Ogledali smo si dvorec Schönbrunn, katerega arhitektura močno posnema grad Versailles in odslikava takratno politiko absolutizma. Ogledali smo si tudi del parkovne zasnove, ki navzven izkazuje miselnost baročnega časa. Z dijaki smo si ogledali tudi notranje prostore, ki so opremljeni z bogato štukaturo, izbranim pohištvom, med eksponati pa ne manjka niti številnih izdelkov umetne obrti. Če že sama arhitektura ne izkazuje veličastnosti baročnega obilja, ga obiskovalec začuti znotraj. Po ogledu dvorca smo se z dijaki sprehodili do središča Dunaja, si ogledali nekaj izbranih stavb dunajske secesije in stavb iz časa historizma, ki zaznamujejo dunajski Ring. V popoldanskem času smo si v galeriji Albertina ogledali 150 razstavljenih del belgijskega slikarja nadrealista, ali kakor ga mnogi imenujejo, filozofa s čopičem. Na razstavi so predstavljena imenitna dela, med njimi tudi znamenita Ceci n'est pas une pipe, s katero je umetnik najbolj poznan. Magrittova razstava obiskovalcem ponuja številna dela, ki prikazujejo prepoznavne predmete, portrete, krajine, interierje. To so slike, iz katerih veje zlovešča tišina. A vendar to tišino vselej prekine vprašanje: Kaj to pomeni? Sam Magritte je svoje slike opisal z besedami:
Moje slike so vidne podobe, ki ne zakrijejo ničesar. Zbudijo skrivnost v nas in zares, ko kdo vidi kako od mojih slik, se pogosto vpraša: Kaj to pomeni? To ne pomeni nič – ker tudi skrivnost ne pomeni ničesar, je neznana.
A vendar nas redkokateri slikar, umetnik 20. stoletja, popelje v svet razmišljanja, razmišljanja o sebi, o tem, kdo smo, kam gremo, kot to preprosto zna Magritte.

Estera Jelenko

 
Šolsko tekmovanje v znanju geografije PDF natisni E-pošta

Šolsko tekmovanje v znanju geografije je potekalo v torek, 10. 1. 2012, ob 14.00, na Gimnaziji Ptuj.Tema letošnjega tekmovanja je bila  GOZD – RANJENA PLJUČA NAŠEGA PLANETA. Tekmovanje  je potekalo istočasno na vseh šolah v Sloveniji, udeležili pa so se ga dijaki drugih in tretjih letnikov.  Dijaki so individualno reševali test, ki ga je sestavila ekipa na Zavodu za  šolstvo RS. Na tekmovanje se je prijavilo 28 dijakov, a se ga niso udeležili vsi.  Štirje dijaki so dosegli bronasto priznanje:  Petrovič Barbara, Klemen Petek, Sara  Boljčevič in Nastja Sluga. Na prvo mesto se je uvrstila Barbara Petrovič iz 2. a , na drugo pa Klemen Petek iz 3. a. Oba  sta se uvrstila na področno tekmovanje, ki bo 10. marca 2012 v Murski Soboti.  Mentorica tekmovalcev je bila Janja Terbuc.

 
Maraton pisanja apelov za Amnesty International PDF natisni E-pošta

Amnesty International vsako leto organizira mednarodni maraton pisanja apelov. Z apeli (pismi) udeleženci pozivajo odgovorne institucije, vlade in posameznike, naj spoštujejo temeljne človekove pravice ljudi. Ti ljudje so zaprti zaradi političnega prepričanja, politične dejavnosti v svoji državi, grozi jim izgon ali preselitev iz domovine.

Slovenska Amnesty International je poslala obsežno gradivo, v katerem so opisani posamezni primeri. Dijaki 3. e, ki so sodelovali pri organizaciji  in izvedbi dogodka in že obvladajo obliko uradnega pisma v angleščini, so se z njimi seznanili in tako vse dijake Gimnazije Ptuj pozivali k pisanju apelov.
Dejavnost je 5. 12. 2011 potekala v šolski avli, kjer so uredili »pisarno« in jo opremili z gradivom Amnesty International. Dijaki so se odzvali in na slovenski sedež AI smo poslali več kot 50 apelov. Dejavnost sta  organizirali profesorica angleščine Aleksandra Pal in profesorica filozofije Vida Otič.

 
<< Začetek < Prejšnja 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 Naslednja > Konec >>

Stran 553 od 615