Zimski tabor športnih oddelkov na Rogli PDF natisni E-pošta
20.–24. 1. 2012

V okviru obveznostih aktivnosti, ki jih morajo opraviti dijaki športnih oddelkov, so se tudi letos dijaki 1. š in 2. š odpravili na Roglo, kjer so pridobiivali nove smučarske veščine. Kljub zelo zeleni zimi v dolini nas je že v petek, 20. 1. 2012, pričakala bela in izjemno mrzla ter vetrovna Rogla. Prvi dopoldan je potekalo razporejanje dijakov v skupine glede na njihovo smučarsko predznanje. Izrazi na njihovih licih so takrat kazali zelo različna čustva. Pri nekaterih strahospoštovanje do smuči, nervoza, spet pri drugih popolna sproščenost. Svoje predznanje so nadgrajevali v štirih skupinah pod budnim očesom mentorjev Igorja Soline, Gorazda Ojsterška, Davida Hameršaka in Aleša Bezjaka. Do torka je vsak posameznik pri svojem smučanju vidno napredoval.
Seveda so dijaki na taboru ohranjali športno kondicijo s popoldanskimi športnimi aktivnostmi v telovadnici. Dan se je za dijake zaključil v učilnici, kjer so se izmenično učili geografijo, zgodovino in matematiko. Dijake sta na tabor spremljala tudi razrednika Igor Šeruga in Boštjan Šeruga.

Utrinki s tabora

Več ...
 
Rokometaši ptujske gimnazije prvi na Madžarskem PDF natisni E-pošta

20.–22. 1. 2012

V času rokometne mrzlice v Evropi so se ptujski gimnazijci na povabilo gimnazije Gaborja Denesza iz čudovitega mesta Szegeda, ki ni poznano samo po izvrstnem golažu in salamah, ampak ima tudi bogato zgodovino, udeležili mednarodnega rokometnega turnirja na Madžarskem. Turnirja so se udeležili že drugo leto zapored. Pomerili so se z vrstniki iz Romunije, Slovaške, domačini in z našimi starimi znanci, gimnazijo iz Gjonka na Madžarskem. Na turnirju, ki je potekal dva dni, so naši gimnazijci prikazali suvereno igro na vseh tekmah in zasluženo osvojili prvo mesto. Za prikazano igro gre pohvala vsem igralcem, ki so poleg športnih užitkov doživeli še marsikaj zanimivega.

 
Ekskurzija na Dunaj, ogled Schönbrunna in razstave R. Magritta PDF natisni E-pošta
21. 1. 2012

Ekskurzijo na Dunaj smo pripravili v okviru obveznih izbirnih vsebin. Udeležili so se je v glavnem dijaki 1. letnikov. Ogledali smo si dvorec Schönbrunn, katerega arhitektura močno posnema grad Versailles in odslikava takratno politiko absolutizma. Ogledali smo si tudi del parkovne zasnove, ki navzven izkazuje miselnost baročnega časa. Z dijaki smo si ogledali tudi notranje prostore, ki so opremljeni z bogato štukaturo, izbranim pohištvom, med eksponati pa ne manjka niti številnih izdelkov umetne obrti. Če že sama arhitektura ne izkazuje veličastnosti baročnega obilja, ga obiskovalec začuti znotraj. Po ogledu dvorca smo se z dijaki sprehodili do središča Dunaja, si ogledali nekaj izbranih stavb dunajske secesije in stavb iz časa historizma, ki zaznamujejo dunajski Ring. V popoldanskem času smo si v galeriji Albertina ogledali 150 razstavljenih del belgijskega slikarja nadrealista, ali kakor ga mnogi imenujejo, filozofa s čopičem. Na razstavi so predstavljena imenitna dela, med njimi tudi znamenita Ceci n'est pas une pipe, s katero je umetnik najbolj poznan. Magrittova razstava obiskovalcem ponuja številna dela, ki prikazujejo prepoznavne predmete, portrete, krajine, interierje. To so slike, iz katerih veje zlovešča tišina. A vendar to tišino vselej prekine vprašanje: Kaj to pomeni? Sam Magritte je svoje slike opisal z besedami:
Moje slike so vidne podobe, ki ne zakrijejo ničesar. Zbudijo skrivnost v nas in zares, ko kdo vidi kako od mojih slik, se pogosto vpraša: Kaj to pomeni? To ne pomeni nič – ker tudi skrivnost ne pomeni ničesar, je neznana.
A vendar nas redkokateri slikar, umetnik 20. stoletja, popelje v svet razmišljanja, razmišljanja o sebi, o tem, kdo smo, kam gremo, kot to preprosto zna Magritte.

Estera Jelenko

 
<< Začetek < Prejšnja 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 Naslednja > Konec >>

Stran 559 od 622