Ekskurzija na Dansko PDF natisni E-pošta
2.-10. 9. 2011

Danska. Dežela svetlolasih ljudi, nerazumljivega jezika, vetrovnih dni, idiličnih hišk, Severnega morja, pozabljenih Vikingov in svetovno znanih Lego kock.

Več ...
 
Športni tabor v Savudriji PDF natisni E-pošta
5.-9. 9. 2011

V začetku septembra se je v Savudriji odvijal redni letni športni tabor za dijake športnih oddelkov, ki so se ga tokrat udeležili dijaki 3. š oddelka. V Savudrijo so se odpravili pod vodstvom profesorjev športne vzgoje Igorja Soline in Gorazda Ojsterška.
Vseh pet dni so posvetili predvsem spoznavanju in učenju potapljanja ter izpopolnjevanju  plavalnih tehnik.  Ob tem so velik poudarek namenili telesni pripravi, saj kot dijaki športnega oddelka in aktivni športniki morajo vzdrževati oz. celo stopnjevati svojo telesno pripravo glede na športno panogo v kateri tekmujejo. Ob aktivnem delu se je našel tudi čas za zabavo in medsebojno spoznavanje, za kar v šoli ponavadi ni toliko priložnosti.

 
Konferenca ENO na Finskem PDF natisni E-pošta
13.-17. 9. 2011

 

V letu 2011, ki so ga Združeni narodi razglasili za mednarodno leto gozdov, je od 13. do 17. septembra v mestu Joensuu na Finskem potekala globalna konferenca projekta ENO (Environment Online). Na konferenci so se srečali nacionalni koordinatorji in predstavniki iz 50 držav, udeležili smo se ga tudi v projektu aktivni predstavniki slovenskih osnovnih in srednjih šol. Gimnazijo Ptuj, ki se je kot ena prvih slovenskih šol projektu priključila leta 2004, sva zastopala Branimir Rokavec in Renata M. Furman. V okviru programa konference smo udeleženci imeli priložnost obiskati finske šole in neposredno spoznati finski šolski vsakdan, sprehodili smo se po nacionalnem parku Koli, v spominskem parku so nacionalni koordinatorji zasadili drevesa, v največji leseni areni na Finskem v mestu Joensuu smo predstavili svoje države in delo in spoznali aktivnosti drugih. Organizatorji so izvedli simpozij na temo ohranjanja gozdov, nacionalni koordinatorji pa so po kontinentih pripravili strateške načrte za uresničevanje skupnega cilja, to je zasaditev 100 milijonov dreves do leta 2017. Na konferenci je bila predstavljena tudi spletna publikacija Gozd miru (Peace Forest), ki je zbirka izbranih literarnih in likovnih prispevkov otrok iz vseh držav vključenih v projekt, nastalih kot nadaljevanje za projekt napisane igre Kapljice življenja (The drops of life).

Povabilu na konferenco se je kot predstavnik slovenske države odzval slovenski veleposlanik na Finskem Tone Kajzer, ki nas je v soboto pred odhodom domov gostil tudi v prostorih slovenskega veleposlaništva v Helsinkih.

(Prispevek, Ministrstvo za zunanje zadeve:

http://www.mzz.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/6/29567/f9a9ae059d/).

 

Uradna stran konference http://www.actnow.fi/

 

R. M. Furman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovenski predstavniki ob slovenskem drevesu v Parku Koli

 
<< Začetek < Prejšnja 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 Naslednja > Konec >>

Stran 582 od 613