Angleško gledališče ANGLES natisni E-pošta

ŠOLSKO LETO 2019/2020

Predstava London, 1590 – or thereabouts prispevek

ŠOLSKO LETO 2018/2019

Predstava London, 1590 – or thereabouts

London, 1590. Agliji vlada KRALJICA ELIZABETA I., v enem londonskih gledališč pa ustvarja WILLIAM SHAKESPEARE. Nujno potrebuje navdih za novo igro: igralci LORD CHAMBERLAIN'S MEN so nestrpni, gledališče THE THEATRE je dotrajano, občinstvo obiskuje predstave drugod.. Kraljici težave povzročajo uporni Irci, čuti pa se tudi osebno odgovorna za smrt MARIJE ŠKOTSKE.

Za predstavo smo uporabili zanesljive vire, pa tudi predgovore, ki so jih za angleške izdaje Shakespearovih del napisali ugledni akademiki. Osebe v igri so zgodovinsko izpričane, tudi dogajanje temelji na zgodovinskih dejstvih. Odlomki, ki jih deklamirajo naši igralci, so izvirna, ne posodobljena besedila.

Seveda pa smo si v naši predstavi dovolili nekaj svobode in prilagoditev:

· KRALJICA ELIZABETA si je ogledala SEN KRESNE NOČI – v naši predstavi si ogleda tragedijo HAMLET.

· V skupini LORD CHAMBERLAIN'S MEN so bili moški in mladeniči – pri nas igrajo tudi dekleta.

· Služkinja NELL v virih o gledališču THE THEATRE ni omenjena – pri nas predstavlja občinstvo nižjega sloja.

· Zelo priljubljena instrumenta renesančne Anglije sta bila LUTNJA IN ČEMBALO (HARPISCHORD) - naše glasbenice igrajo violončelo in violino.

· Naši igralci in igralke »smejo« nositi očala.

Člani gledališke skupine igrajo z veseljem in zavzetostjo. Na vajah so se dodobra poistovetili s svojim likom in popolnoma »prevzeli« britansko angleščino. Glasbenice in pevke so pod vodstvom prof. Zelenjakove priredile renesančne melodije, tudi ples izvira iz tistega časa. »Dvojec v kabini« je v izjemno kratkem času poskrbel za tehniko. Kostumi so v veliki meri delo gledališke skupine, sceno pa je izdelal Boštjan Tašner.

Predstavo bomo ponovili 8. maja 2019 ter v pričetku novega šolskega leta.

 


 

ŠOLSKO LETO 2016/2017

THE DOOR THAT LED TO WHERE

17. februarja 2017 so člani ANGLES preživeli popoldne na intenzivni vaji, zvečer pa so si ogledali tekmovalni predstavi IMPRO lige v Narodnem domu v Mariboru. Predstavili so se dijaki improvizacijskih skupin Gimnazije Bežigrad in Srednje vzgojiteljske šole iz Ljubljane.Člani skupine Angles pred odhodom v Maribor, foto A. PalČlani skupine Angles pred predstavo, foto Slavica Pičerko Peklar

Prispevek je skeniran, objavljen je bil v tedniku za Podravje Štajer'c.

Predpremierni predstavi so si ogledali dijaki Gimnazije Ptuj. Na premiero 19. aprila 2017 smo povabili starše, sorodnike in prijatelje ter profesorje Gimnazije Ptuj. Predstave so si ogledali tudi učenci osnovnih šol Breg, Olge Meglič, Ljudski vrt, Destrnik ter dijaki ekonomske in strojne šole Šolskega centra Ptuj.

Avtor plakata je Aleksander Štumberger.

Aleksandra Pal

________________________________________________________________________________________

Mentorici: Aleksandra Pal in Romana Zelenjak

Člani skupine Angles neutrudno nadaljujemo z delom. Na naše veliko veselje se nam je pridružilo veliko dijakov iz prvih letnikov, polnih zamisli in ustvarjalnega zagona. Spet se nam bodo pridružili tudi pevci, glasbeniki, člani skupine Infected in pevski zbor.

Vaje so v TOREK IN ČETRTEK, OB 14. 15, v KD ali v učilnici 12.

Glasbeniki imajo vaje tudi po dogovoru s prof. Romano Zelenjak.
Letos na oder postavljamo delo, ki je v osnovi mladinski roman z naslovom THE DOOR THAT LED TO WHERE. Delo pisateljice Sally Gardner je izšlo leta 2015, prikazuje pa sodobni London in – malo fantazije – London leta 1830. Zgodba se osredotoča na tri prijatelje, od katerih ima vsak zelo žalostno družinsko življenje. Ko glavni junak najde ključ do vrat, ki predstavljajo prehod med preteklostjo in sedanjostjo, se pokaže, kje lahko fantje gradijo svojo bodočnost.
Pisateljica je požela odlične kritike za izjemno pretanjen opis težavnih razmerij mladih v današnjem Londonu ter natančen in duhovit prikaz Londona v 19. stoletju. Roman ni preveden v slovenščino.
Torej, na odru boste videli

Clerkenwell 2017                                              Clerkenwell 1830

........

Premiero načrtujemo marca 2017.

 

. .                                                                                                                                                                             .

ŠOLSKO LETO 2015/2016

Za nami je uspešno in ustvarjalno leto. Vtisi s predstave ...

PRISPEVEK Večer (5. 4. 2016)

PRISPEVEK PeTV (6. 4. 2016 / Začetek: 13:34)

Foto: Špela Pučko

________________________________________________________________________________________

NAPOVEDUJEMO (2. 3. 2016)

Bliža se premiera letošnje predstave Far from the madding crowd.

Avtor plakata: Sašo Štumberger


Avtorica napovednega spota: Katarina Tement

________________________________________________________________________________________

 

Gledališki vikend

Dijaki Gimnazije Ptuj, člani gledališke skupine Angels in sodelujoči v projektu Forum theatre so 26. in 27. 9. 2015 preživeli na pripravah v CŠOD Štrk. Skupina Angels pripravlja novo gledališko predstavo, zato člani poglobljeno spoznavajo literarne osebe in pilijo jezik pri govornih vajah.
Forum teatre pripravlja celotni prizor o šolskih težavah in uvodno prieditev za mini festival, ki bo od 16. do 20. 11. 2015 na Gimnaziji Ptuj. Dajavnosti vodijo profesorice Aleksandra Pal, Romana Zelenjak in Slavica Bratuša.

Aleksandra Pal in Slavica Bratuša


________________________________________________________________________________________

 

7.–11. 9. 2015 / Izobraževanje profesorjev v Bolgariji

Profesorji Gimnazije Ptuj, sodelujoči v projektu Forum Theatre, so na izobraževanju o vključevanju neformalnih metod učenja v učni načrt, ki od 7.–11. 9. 2015 poteka na srednji šoli "N. Hiatov" v Varni v Bolgariji. Iz vsake partnerske šole se izobraževanja udeležuje pet profesorjev.

________________________________________________________________________________________

VAJE

Torek, ob 14. 10, kulturna dvorana
Četrtek, ob 14. 10, kulturna dvorana

PROGRAM DELA v šolskem letu 2015/16

Angleška gledališka skupina ANGLES v šolskem letu 2015/16 na oder spet postavlja klasično delo angleške književnosti, priredbo romana Daleč od ponorelega sveta (Thomas Hardy, Far from the Madding Crowd). Letos je na filmska platna prišla tudi nova različica filma z igralko Carey Mulligan v glavni vlogi.
Zgodba je pravo nasprotje naslova: na idiličnem angleškem podeželju se odvije prava drama, prav nič »daleč od ponorelega sveta«. Mlada Bathsheba Everdene, nova lastnica kmetije v kraju Weatherbury, je iskrena in naravna, pa tudi neodvisna in samosvoja. Zasnubi jo Gabriel Oak, zvest in stanoviten mladenič, toda Bathsheba ga zavrne. Pritegne pozornost Boldwooda, resnega samotarja. V koga pa se zaljubi Bathsheba? V tretjega, seveda, in svojo odločitev kasneje bridko obžaluje …
Spoznamo tudi pisano druščino vaščanov ter njihove navade. V filmu ima pomembno vlogo tudi pokrajina (grofija Dorset, ki jo je Hardy v svojih delih poimenoval Wessex). Tudi Angles bomo dogajanje na odru popestrili s posnetki pokrajine (mi jo bomo poimenovali Ptuj z okolico), s plesom ter z glasbenimi in pevskimi prizori.

 

. .                                                                                                                                                                             .

ŠOLSKO LETO 2014/2015

PRISPEVEK PeTV

Oglejte si video napovednik

Mentorici: Aleksandra Pal in Romana Zelenjak, profesorici angleščine

S člani pevskega zbora sodeluje tudi Jožica Lovrenčič Lah, profesorica glasbe.

VAJE

Torek, ob 14. 10, kulturna dvorana
Četrtek, ob 14. 10, kulturna dvorana
Pevske vaje potekajo ob četrtkih po dogovoru.

PROGRAM DELA v šolskem letu 2014/15

V šolskem letu 2014/15 člani angleške gledališke skupine ANGLES postavljajo na oder klasiko angleške literature, dramsko delo Pygmalion, katerega avtor je George Bernard Shaw. V 60. letih 20. stoletja je v Hollywoodu nastal glasbeni film My Fair Lady z zimzelenimi melodijami, ki jih tudi naša skupina namerava vključiti v predstavo.

V šolskem letu 2014/15 člani angleške gledališke skupine ANGLES postavljajo na oder klasiko angleške literature, dramsko delo Pygmalion, katerega avtor je George Bernard Shaw. V 60. letih 20. stoletja je v Hollywoodu nastal glasbeni film My Fair Lady z zimzelenimi melodijami, ki jih tudi naša skupina namerava vključiti v predstavo.

Zgodba je postavljena v London na prehodu iz 19. v 20. stoletje. To je bil čas, ko je položaj posameznika v družbi določala tudi njegova govorica – nekultiviran londonski »cockney« ti je onemogočil vzpon na družbeni lestvici. Iz delavskega sloja prihaja tudi Eliza Doolittle, ulična prodajalka cvetja, neizobraženo, a odrezavo in stremuško dekle. Po naključju spozna Higginsa, izvrstnega profesorja fonetike. Pričnejo se učne ure pravilne angleščine, kjer nepotrpežljivi Higgins rohni, Eliza pa joče. Toda, uspe ji vstop v londonsko visoko družbo, pridobi samozavest in se na koncu srečno poroči. Ne, ne s Higginsom …

Člani skupine ANGLES morda nikoli ne bodo poklicni igralci, morda ne bodo nikoli več stali na odru. Pridobivajo pa dragocene izkušnje, odkrivajo lepoto angleškega jezika v govornih situacijah, ki se zelo razlikujejo od preprostega »chatting on Facebook«. Kar je še pomembnejše, izkusijo delo v skupini, ki ima skupni cilj. Lahko izrazijo lastne zamisli, saj ustvarjajo predstavo, pri kateri se naj dobro počutijo.
Svojo nadarjenost lahko pokažejo tudi pevci in pevke, plesalci in plesalke, dijaki z zamislimi za sceno, plakate, slike za galerijo. V veliko pomoč so nam dijaki tehnične ekipe.

 

PRETEKLE UPRIZORITVE

S
Angleško gledališče ANGLES