Informativa 2019 natisni E-pošta

Predstavitve fakultet in študijskih smeri, ki jih te ponujajo, smo si ptujski gimnazijci v prejšnjih letih ogledali na naši šoli, 25. januarja letos pa smo se dijaki četrtih letnikov prvič organizirano odpravili na Informativo v Ljubljano.

Sejem  Informativa  poteka na Gospodarskem razstavišču. To je sejem, na katerem se predstavi večina visokih šol in fakultet s svojim programi za redni in izredni študij. Hkrati obiskovalcem ponuja informacije o poklicih in druge pomembne informacije, povezane z izobraževanjem. Od tega, kateri poklici obetajo, kje in kako pridobiti štipendijo, kakšne so nastanitvene možnosti med študijem, katera podjetja nudijo prakse in katera (prve) zaposlitve, do tega kako študirati ali se zaposliti v tujini …

Vsi, ki se odločamo za vpis na fakulteto, smo imeli možnost spoznati ogromno študijskih smeri. Med njimi tudi takšne, za katere smo prvič slišali, kar se nam je zdelo zelo zanimivo. Na stojnicah visokošolskih zavodov so študij predstavljali  predvsem študentje, čeprav so ponekod sodelovali tudi predavatelji. Takšen pristop se nam je zdel še posebej pomemben, saj verjamemo, da smo slišali resnične besede brez olepšav, ki izhajajo iz lastne izkušnje. Študentje so bili zelo prijazni in odprti za naša vprašanja. Ugotovili pa smo, da moraš tudi sam pokazati nekaj zanimanja, če hočeš izvedeti več.

Na sejmu so potekala številna predavanja. Število mest je bilo omejeno, tako da so se nekateri morali zadovoljiti s predstavitvijo tem, ki jih niso najbolj zanimale. Prav zato po njihovem mnenju večina predavanj ni bila nič posebnega in bi si bolj kot predavanje ali pogovor s predstavniki fakultet želeli pogovor z ljudmi iz različnih zaposlitvenih sektorjev. Udeleženci so najbolj pohvalili predstavitev na temo »Kako izpolniti prijavo, da bom sprejet na želen študijski program«, saj se je predavatelj izjemno potrudil pri predstavitvi vpisne poti ter opozoril na zaplete, ki se na tej poti lahko pripetijo.

Večina dijakov podpira dogodke, kot je bila Informativa, saj je to možnost, da si pripraviš ožji izbor fakultet in se lažje odločiš, kam boš šel na informativni dan. Za tiste, ki svoj izbor že imajo, pa je obisk Informative dodatna potrditev njihove odločitve.

Eneja Šoštarič, 4. a

 

Foto: Slavica Bratuša