Obisk dijakov iz Indije na Gimnaziji Ptuj natisni E-pošta

Dijaki in profesorji Gimnazije Ptuj smo v času od 21. do 30. septembra gostili 10 dijakov in dijakinj ter profesorico angleščine, gospo Geeto Rajan, z zasebne šole St Mark's Senior Secondary Public School iz New Delhija, glavnega mesta Indije.

Neposredne stike s šolo iz Delhija in indijsko profesorico je profesorica Alenka Ketiš navezala v Singapurju ob praznovanju 10-letnice naše partnerske šole Millenia Institute. Šoli sta se dogovorili za izmenjavo, saj sta obe šoli zainteresirani za mednarodne projekte. Šola iz Delhija tako kot Gimnazija Ptuj sodeluje v projektih ASEF (Asia Europe Fondation) in Azijsko-evropske učilnice (Asia-Europe classroom NET).
Gostje iz Indije so prispeli v Slovenijo 21. septembra dopoldan. V soboto smo vsi, gostje iz Indije in slovenski gostitelji s profesoricama Alenko Ketiš in Branko Šijanec,  obiskali družino Cvetko na Koglu, kjer so nam prijazno predstavili postopek pridelovanja vina, nas popeljali na ogled kleti ter nam ponudili domače dobrote. V nedeljo smo obiskali Žičko kartuzijo, v ponedeljek pa smo gostom razkazali šolo in pripravili predstavitev šole, Ptuja in države. Indijski dijaki so nas s plesom in predstavitvijo svoje države popeljali v daljno Indijo. Popoldan smo jih popeljali še na grad in na voden ogled mesta, ki so ga pripravili dijaki naše šole. Seveda je naše goste iz Indije zanimalo, kako poteka naš šolski vsakdan, zato so se z nami udeležili dveh ur pouka. Kasneje smo v vodenih delavnicah ugotavljali podobnosti in razlike med državama ter med našim in njihovim načinom življenja. Obiskali smo tudi mestno hišo, kjer nas je sprejel župan mesta Ptuj dr. Štefan Čelan, privoščili pa smo si tudi nakupovalno popoldne v Mariboru. Od srede do sobote so indijski gostje potovali po Sloveniji. Ogledali so si Ljubljano, Bled, Krajnsko goro, dolino Soče, muzej v Kobaridu, Izolo, Piran in Škocjanske jame. Obiskali so tudi Benetke, saj so njihovi starši želeli, da obiščejo čimveč krajev in držav v tem delu Evrope. V soboto so se pozno popoldne vrnili na Ptuj, naslednji dan je sledil še skupni ogled Zagreba.
Tako je prišel ponedeljek, dan slovesa. Poslovili smo se, žalostni, da se moramo raziti. Pa vendar veseli, da smo se spoznali. Sedaj vsi nestrpno pričakujemo začetek aprila, ko jim bomo vrnili obisk v Indiji.
V času izmenjave smo imeli priložnost spoznavati povsem drugačno kulturo od naše. Indijski dijaki so precej manj samostojni kot mi, tudi pravila obnašanja so v njihovih šolah strožja. Velika razlika je v hrani, naša hrana je manj začinjena, zato jim ni bila najbolj všeč. Tudi način življenja je drugačen, njihov je precej bolj umirjen in preprost kot naš. Povedali so, da so odnosi v družinah drugačni, s svojimi starši se ne pogovarjajo tako odprto in o vsem, kakor mi. Zanimivo je bilo slišati, koliko različnih festivalov imajo v Indiji ter koliko različnih religij. Nasploh pa so se Indijci izkazali za zelo prijazne, zabavne, zanimive, samozavestne in pozitivne osebe. Med nami so se spletle prijateljske vezi, za katere upamo, da jih bomo ohranili vse življenje.
Zagotovo je bila to nepozabna in zelo poučna izkušnja, ki je nihče od nas ne bo nikoli pozabil. Vsaka izmenjava nam omogoči spoznati tujo kulturo od blizu, iz prve roke izvedeti kako živijo ljudje v neki drugi državi. Obogati te s spomini in pomembnimi izkušnjami, naučiš se sprejemati drugačnost. In prav ta drugačnost, raznolikost je začimba življenja.

Za konec pa še nekaj vtisov naših novih prijateljev in ene izmed gostiteljic:


»Ptuj je majhno mesto z veliko manj prebivalci kot Delhi. Uživala sem v okolju, ki me je obdajalo. Zagotovo zelo umirjen kraj.«

»Imeli smo srečo, da smo naleteli na poroko, ki se je odvijala na Bledu. To je bila prva krščanska poroka, ki sem ji bila priča.« (TwinklePawar)

»Lepota mesta, spokojnost narave in ljubeznivi ljudje so mi dajali občutek, kot da sem v nebesih.« (ManveenKaur)

»Zgodovina Ljubljane je bila dih jemajoča.« (RiyaKhurana)

»Slovenci radi jedo hrano v čim bolj prvotni obliki. Pri nas, v Indiji, hrano veliko bolj začinimo.« (DikshaSolanki)

»Sedaj vem, kako pomembno je biti točen. In ja, zelo veliko smo morali pešačiti.« (Malika Sani)

»S pomočjo te izmenjave sem se naučila biti samostojnejša in manj odvisna od svojih staršev.« (KhushaliKhosla)

»To je bilo šest fantastičnih deset dni mojega življenja in z veseljem bi bila še enkrat del tega programa.« (SakshiSondhi)

»Za sabo imam že veliko izkušenj z različnimi izmenjavami v okviru katerih sem gostila dijake iz več evropskih držav in bila njihova gostja, vendar se mi nobena izmenjava se ni tako vtisnila v spomin – imela sem namreč izjemno priložnost gostiti vrstnico iz New Delhija.
Biti gostiteljica dijakinje iz Indije je bila zame edinstvena izkušnja, saj mi je razširila obzorje, omogočila mi je spoznati delček indijske kulture, prav tako pa mi je pomagala vzljubiti nekatere domače stvari, ki so se mi prej zdele samoumevne. V izmenjavah, v katerih sem sodelovala do sedaj, so bile podobnosti med slovenskimi in tujimi dijaki velike in številne, razkorak med indijskim in slovenskim življenjem pa je vendarle veliko večji. Ljudje velikokrat nehote označujemo svojo kulturo za »normalno« in v okviru svojega življenja in navad določamo  »normalnosti« oz. »nenormalnosti« drugih kultur. Izmenjave nam omogočajo, da doživimo drugo kulturo, kot da smo del le te in ne kot opazovalci. Naučijo nas sprejemati ljudi, ki so bili vzgojeni drugače in v drugem okolju, kot mi. Res je, da so razlike številne, vendar moramo se jih naučiti sprejemati brez predsodkov in zadržkov v naših glavah.
Najpomembnejše se mi zdi, da se dijaki Gimnazije Ptuj zavedamo različnosti kultur, da drugih ne označujemo za nenavadne, ampak da jih sprejmemo z odprtimi rokami in smo iz vsake izkušnje pripravljeni odnesti čim več.« Nuša

Ela Vidovič in Tamara Majcen