Območno tekmovanje v znanju geografije natisni E-pošta

V sredo, 12. 3. 2014, je na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru potekalo območno tekmovanje v znanju geografije. Tema letošnjega tekmovanja je bila Voda in njena vloga v pokrajini. Tekmovanje  je bilo tudi letos sestavljeno iz dveh delov, teoretični pisni del  ter opazovanje in delo na terenu.  Ptujsko Gimnazijo sva zastopala najuspešnejša dijaka na šolskem tekmovanju Žan Merc in Matej Rober, spremljala naju je profesorica Janja Terbuc.

Pred tekmovanjem smo si ogledali značilnosti mesta, kjer je tekmovanje potekalo, med sprehodom po ulicah pa tudi ponavljali teoretično znanje o vodah za prvei del tekmovanja. Drugi del tekmovanja je bilo terensko delo, ki je temeljilo predvsem na opazovanju. Dijaki smo bili razdeljeni v štiri skupine  in smo s pomočjo spremljevalcev obiskali  štiri opazovalne točke, ki so bile označene na karti Ljutomera. Na točkah smo se ustavil in podrobno opazovali okolico. Opažanja, sklepe in zaključke smo zapisali na liste in upali, da nam bodo zapisani podatki  koristili  kasneje v učilnici pri reševanju testa iz terenskega dela tekmovanja.
Po končanem tekmovanju  smo počakali na razglasitev rezultatov. Ob pogledu na lestvico je bilo jasno, da smo svoje delo opravili zelo dobro, saj so bili rezultati predvsem proti vrhu lestvice zelo zgoščeni in tesni. Žan Merc je prejel srebrno priznanje, žal je zmanjkala le ena točka za udeležbo na državnem tekmovanju. Matej Rober je prejel bronasto priznanje. Bronasta priznanja so na šolskem tekmovanju osvojile tudi Lucija Sevšek, Teja Travnikar in Eva Petrovič (1. a).
Domov smo se vrnili z veliko novega geografskega znanja, ki nam bo prišlo prav v vsakdanjem življenju in tudi pri pouku geografije.

Žan Merc, 2. c