FEJS(T)BUKOVA NOČ S KNJIGO natisni E-pošta

V Sloveniji na svetovni dan knjige prvič organiziramo NOe KNJIGE. Gre za mednarodni dogodek, ki v mnogih državah že leta vabi k branju in podpiranju knjige kot nosilke razvoja in napredka. Prireditvam se pridružuje tudi Zavod RS za šolstvo.
V sredo, 23. aprila 2014, med 18. in 24. uro se nam pridružite na Facebookovi spletni strani FEJS(T)BUKOVA NOČ S KNJIGO. Učence in učenke oz. dijake in dijakinje, pa tudi njihove mentorje in mentorice vabimo, da
• z nami delite vaše izkušnje ob in po branju knjige,
• na stran nalepite natiskan ali posnet oglas za knjigo po vaši izbiri, ki ste ga pripravili sami,
• nas prepričale, da preberemo knjigo, ki ste jo vi že prebrali,
• nam zastavite npr. deset vprašanj, na katera bomo poskušali odgovoriti ...

Najbolj domiselne »izdelke« bomo nagradili s knjižnimi nagradami.
Na snidenje torej na Facebookovi spletni sIrani.

In še povezava na spletno stran NOČI KNJIGE, kjer lahko dobite še več informacij o dogodku: http://nocknjige.si/

 

Singapur - Pogled v življenje in kulturo na drugi strani zemeljske krogle

Letos Gimnazija Ptuj že tretjič sodeluje v mednarodni evropsko-azijski izmenjavi z Millenia Institute iz Singapurja. V jeseni smo dijakinje tretjih letnikov z mentorjema Boštjanom Šerugo in Dobrinko Voršič Rajšp gostile sedem dijakinj iz Singapurja z mentorico Hong Xiaohui, v marcu pa smo jim vrnili obisk.

Potovanje do Singapurja je bilo precej dolgo in naporno. Že ob izstopu iz letala sta nas huda vročina in vlaga v zraku spomnili, da smo v povsem drugem svetu s tropsko klimo. Takoj ob prihodu smo sicer opazili kar nekaj podobnosti z zahodnim svetom, vendar je bil to le hiter prvi vtis, v resnici smo ves čas opažale veliko razlik. V Singapurju se prepletajo tri različne kulture, kitajska, malezijska in indijska, ki puščajo pečat v arhitekturi, kulinariki, umetnosti in oblačenju ter so med seboj zelo povezane. Da ohranijo enakopraven položaj, uporabljajo kot uradni jezik angleščino, v šoli pa se učijo svoj materni jezik, Kitajci mandarinščino, Indijci tamilščino in Malezijci malezijščino ali maley, kot jo imenujejo po prvobitnih prebivalcih Singapurja. Njihova strpnost do različnih kultur se je kazala tudi med našimi novimi prijateljicami, ki so bile po rodu tako Kitajke kot Malezijke in Tamilke. V času  našega obiska so nam predstavile svoje običaje, ki so se med seboj zelo razlikovali, prav tako kot njihova vera.
Pokazali so nam veliko zanimivosti. Po bolj umirjenem prvem dnevu so nas popeljali na sprehod po mestu, kjer smo si med drugim ogledali  spomenik Merlion, ki simbolizira njihovo mesto. Velik vtis na celotno skupino je naredila nacionalna knjižnica, ki je v primerjavi z našimi zelo modernizirana. Po obisku knjižnice so nam naše gostiteljice v Haw Par Villa podrobno predstavile kitajsko mitologijo. Med vikendom smo obiskale zabaviščni park Universal Studios, kjer smo se zabavale do poznega popoldneva, preostanek vikenda pa smo preživele z družinami in tako še bolj podrobno spoznale njihove navade in kulturo.
Nov teden smo začele z obiskom šole, kjer so nas presenetila stroga pravila oblačenja in obnašanja. Največje presenečenje pa je bilo za nas jutranje zbiranje pred šolo, kjer so se učenci postavili v ravne vrste, zapeli svojo himno, dvignili zastavo in  zaprisegli svoji domovini ter pozdravili profesorje. Ta ritual ponovijo prav vsako jutro. Takoj po tem smo se odpravile vsaka v svoj razred, kjer smo na različne načine doživljale pouk. Večini od nas se je zdel pouk zelo nenadzorovan, in veliko lažje snovi. Naša profesorja in nekatere izmed nas pa so doživljali pouk in razred kot strogo nadzorovano celoto z ustvarjalnim delom. Ravnateljica nam je predstavila šolo in singapurski gimnazijski sistem. Njihovo šolanje je v svetovnem merilu zelo uveljavljeno in končana gimnazija z maturo jim odpira vrata po vseh svetovnih univerzah. Po napornem delu v šoli smo se odpravili v Kitajsko četrt - China Town, kjer smo se preselile v popolnoma kitajski svet. Ogledali smo si Budin tempelj, kjer smo začutili mir in tišino, ki vernikom omogoča meditiranje. Popeljali so nas tudi v Indijsko četrt - Little India, tam smo obiskali indijski tempelj ter uživali v  nakupovanju spominkov.
V šoli so posebej za nas pripravili nekaj zanimiv dejavnosti – udeležile smo se delavnice, kjer smo se naučile nekaj kitajskih in indonezijskih izrazov, osvojile smo risanje s tehniko batika, izdelovale milo in sodelovale pri športnih igrah. Najbolj pa nas je navdušila delavnica, v kateri nam je ena izmed dijakinj po rokah narisala različne tradicionalne vzorce s kano.
Na uradni prireditvi za dijake šole smo gostje iz Slovenije in Indonezije (v istem času je potekala namreč tudi izmenjava z Indonezijo) predstavili svoje države ter v delavnicah vse zainteresirane dijake učili slovenski, kitajski oz. indonezijski jezik. Po končanih obveznostih v šoli smo obiskali še znameniti botanični vrt Gardens by the Bay, kjer so predstavljene različne vrste rastlin iz različnih podnebnih razmer. Zelo všeč pa nam je bil Flyer, veliko turistično kolo, ki nam je nudil prelep razgled na mesto.
Zadnji dan našega obiska smo se udeležile šolskega športnega dne, imenovanega MI run (Millenia Institute run -MI tek). Naš profesor je častno premagal tek na 3 kilometre,  ki pa  je v njihovi tropski vročini pomenil zelo pogumno dejanje. Večina dijakov se je le sprehodila po tekaški stezi.
Po napornem in hkrati nepozabnem tednu smo si privoščile še zadnje skupno kosilo in se s podzemno železnico še zadnjič odpeljale domov in se poslovile od prijaznih in gostoljubnih družin.
Naše bivanje v Singapurju je bilo zelo zanimivo in je  hitro minilo, a smo po skoraj trideseturnem potovanju domov z velikim veseljem objele svoje starše in se razveselile našega utečenega življenja.

V izmenjavi smo sodelovale: Iris Šömen, Lučka Marija Neudauer, Dolores Ivančič, Irena Čačič, Paula Djukanovič, Dora Kosi in Urška Bratušek.

Udeleženke izmenjave