Slovensko-nizozemsko-norveški teden na Gimnaziji Ptuj natisni E-pošta

V sončnem nedeljskem popoldnevu, 6. aprila 2014, smo na zagrebškem letališču pričakali gostujoče vrstnike z Norveške in Nizozemske. Snidenje je bilo precej čustveno, saj smo se ponovno srečali po februarski izmenjavi, ki smo jo skupaj preživeli v prečudovitih mestih, Askimu in Steenwijku.

V ponedeljek se je šolski dan začel zgodaj, kar seveda nam, ki smo vajeni prebujanja v zgodnjih jutranjih urah, ni predstavljalo pretirane ovire, za naše goste pa je bilo rano vstajanje, vsaj sprva, neprijetno doživetje, saj se pouk pri njih začenja nekoliko kasneje. Program smo začeli z uvodno prireditvijo, na kateri smo obiskovalcem med drugim predstavili in razkazali našo šolo, virtualno pa smo jih popeljali tudi po Ptuju in Sloveniji. Ker so bili gostje nad lepotami našega mesta zelo navdušeni, smo se po kosilu podali na ptujske ulice. Ptujski gimnazijci smo se že vnaprej pripravili na predstavitev pomembnejših kulturnih in zgodovinskih znamenitosti.
Torkov dan smo pričeli s poukom, temu pa je sledila skupinska delavnica, kjer smo obravnavali brezposelnost pri nas in v Evropi. Na podlagi anketnih vprašalnikov in analiz, ki smo jih pripravili že predhodno, smo primerjali brezposelnost slovenske mladine z norveško in nizozemsko. Prijetno smo bili presenečeni, ko so nam norveški prijatelji razložili, da se v njihovi državi s to težavo trenutno ne soočajo. Profesor Boštjan Šeruga, ki je delavnico vodil, nas je seznanil tudi z evropsko zaposlitveno mrežo EURES, ki pomaga mladim pri iskanju zaposlitve. Ker je delavnica od nas zahtevala precejšnjo zbranost, je v popoldanskih urah sledila sprostitvena dejavnost v obliki športnih iger, kjer je do izraza prišla naša tekmovalnost. Sestavili smo namreč športne ekipe, ki so med seboj tekmovale v odbojki, nogometu in košarki. Na srečo so bili rezultati precej izenačeni, tako da smo se v prijetnem razpoloženju poslovili do naslednjega dne.
V sredo smo obiskali našo živahno prestolnico, ki je goste prijetno navdušila. Po ogledu starega mestnega jedra in Ljubljanskega gradu je sledil prosti čas, ki smo ga s pridom izkoristili za raziskovanje kulinaričnih užitkov in sproščeno druženje v kavarnah ob Ljubljanici. Po vrnitvi na Ptuj smo se odpravili proti domu in na najrazličnejše načine preživljali večer v družinskem krogu.
Tudi četrtek je bil zanimiv dan. Udeleženci izmenjav smo se zbrali v kulturni dvorani, kjer smo se v delavnici, ki je nosila naslov We learn from each other, naučili drug od drugega preko igre in petja nekaj besed. Zabavali smo se tudi tako, da smo v vseh treh jezikih naučili pesem Moj klobuk ima tri luknje, ki smo jo za zaključek tudi skupaj zapeli. Ker nas je ta dan na Gimnaziji Ptuj obiskala nemška veleposlanica v Sloveniji, dr. Anne Prinz, smo se udeležili še sajenja avtohtone jablane, ki jo je gostja skupaj z dijaki zasadila ob šoli, po tem dogodku pa smo se sprehodili do Ptujskega jezera, kjer smo uživali v razgledu in vsakovrstnem kramljanju.
Petek je bil žal za nekatere zadnji dan izmenjave, zato smo ga doživljali s tesnobo v srcu, saj smo se zavedali, da se bo treba posloviti. Na srečo je vzdušje nekoliko popestrila evalvacijska delavnica, v kateri smo na različne načine izmenjevali vtise skupaj preživetega tedna in med drugim ustvarjali razglednice. Vsak je na svojo zapisal nekaj lepih misli in jo podaril svojemu gostu v trajen spomin. Tako se nas bodo lahko naši gostje zmeraj spominjali in seveda mi njih. V popoldanskih urah so se norveški dijaki poslovili, nizozemski pa so ostali še do naslednjega dne, ko jih je letalo z zagrebškega letališča odpeljalo proti domu.
Tako smo preživeli teden mednarodne izmenjave v Sloveniji, z nami pa so se ves čas zelo trudili tudi naši mentorji, Anita Ekert, David Hameršak, Jelka Kosi in Silvija Rakuš, ki jim gre prav tako posebna zahvala, da nam bo mednarodna izmenjava za zmeraj ostala v lepem spominu.

Matevž Hernja, 2. e

V izmenjavi z Nizozemsko so sodelovali dijaki 2. letnikov:
Matic Repič, Ines Prejac, Blaž Hazemali, Tadej Pichler, Jana Habjanič, Jernej Letonja, Anej Miletič, Eva Majerič, Lara Jeza, Luka Ivanovič

v izmenjavi z Norveško je sodelovalo 10 dijakov evropskega oddelka (2. e):
Matevž Hernja, Lucija Hameršak, Eva Gašperšič, Barbara Petek, Nina Kmetec, Janja Jus, Tomi Merc, Julija Hvalec, Maša Patafta in Melanie Petek