V Burghausen že trinajstič natisni E-pošta

Dijaki ptujske gimnazije smo se od 10. do 12. aprila 2014 udeležili že tradicionalne mednarodne izmenjave z gimnazijo Aventinus iz pobratenega mesta, Burghausna. Letos teče že 13. leto sodelovanja med šolama.

Ob prihodu nas je prijazno sprejel profesor Stefan Angstl in  nam razkazal njihovo šolo. Kmalu smo ugotovili, da so med nemškim in slovenskim šolskim sistemom velike razlike. Na primer: gimnazijo obiskujejo že enajstletni otroci, maturo pa dijaki opravljajo leto prej kot v Sloveniji. Po ogledu šole smo spoznali tudi naše gostitelje in z njimi preživeli sproščeno popoldne.
Naslednji dan smo gostitelje spremljali  pri pouku in tako začutili utrip njihovega šolskega vsakdana. Ogledali smo si tudi mesto, ki  se ponaša z najdaljšim grajskim obzidjem v Evropi. Obzidje je zelo lepo ohranjeno, na njem pa stojijo  številne umetnine tamkajšnjih umetnikov, ob katerih smo se tudi fotografirali.
Novejši del mesta je zelo moderen in urejen, kot zanimivost pa naj povem, da so prebivalci Burghausna problem s pomanjkanjem parkirnih prostorov rešili tako, da so pod novim delom mesta zgradili veliko brezplačno parkirno garažo.
Večer pred odhodom smo na skupni večerji preizkusili tudi slastne bavarske tradicionalne dobrote, ki so še en razlog več, da bomo Bavarsko in Burghausen še kdaj obiskali.
Naši gostitelji so v času našega bivanja v Nemčiji za nas lepo skrbeli in se trudili, da smo se dobro počutili. Čudovito mesto na jugu Bavarske, dobro vzdušje ter prijazni ljudje so nas  zelo navdušili in komaj čakamo, da nam naši gostitelji obisk vrnejo.
Pričakujemo jih v mesecu maju, ko se bodo skupaj z nami udeležili 2. UNESCO ASP teka mladih.
V izmenjavi smo sodelovali: Ana Petrovič 1. d, Žiga Bezjak 1. a, Mirjana Gabrovec 2. d, Vanesa Mohorič 2. d, Urška Vršič 2. d in Doroteja Meško 3. c. Spremljali sta nas profesorici nemškega jezika Nataša Kostanjevec in Brigita Podgoršek.

Doroteja Meško, 3. c