Ptujski gimnazijci obiskali vrstnike v Indiji natisni E-pošta

Dijaki in profesorji Gimnazije Ptuj smo konec septembra 2013 gostili 10 dijakov z zasebne šole St Mark's Senior Secondary Public School iz New Delhija. Konec marca smo vrstnikom iz Indije vrnili obisk. Desetdnevne izmenjave se je udeležilo šest dijakov v spremstvu dveh profesoric.

Obe šoli, Gimnazija Ptuj in St Mark's SeniorSecondaryPublicSchool, imata kljub kulturnim razlikam in razlikam v šolskem sistemu veliko skupnega, saj obe šoli sodelujeta v številnih mednarodnih projektih in izmenjavah, ki mladim omogočajo, da doživijo drugo kulturo, kot da so del nje in ne zgolj kot turisti - opazovalci.
V prvem delu izmenjave smo si ogledali Jaipur in Agro in se seznanili z delčkom bogate indijske kulture in družbe, v drugem delu pa smo bivali pri družinah gostiteljev, spoznavali njihov način življenja in navade, poskušali indijsko hrano, prisostvovali pri pouku in si skupaj z gostitelji ogledali Delhi. Prav tako se nam je ponudila priložnost podrobneje spoznati in na svoji koži izkusiti šolski vsakdanjik.Šolo St Mark's Senior SecondaryPublicSchool ali SMS, kot jo na kratko imenujejo, obiskuje 3500 učencev in dijakov od prvega do dvanajstega razreda, saj združuje osnovno in srednjo šolo. Kljub temu, da je to zasebna šola in morajo starši plačati celotno šolnino, je zanimanje za vpis v to šolo veliko. Vsako leto se zgodi, da je dijakov, ki bi se želeli vpisati, tudi do desetkrat preveč. V takšnem primeru izžrebajo tiste, ki jih bodo sprejeli. V šolo vsako leto, v skladu z indijsko zakonodajo, vpišejo približno 20 % učencev iz revnejših družin, za katere šolnino krije država. Šola sodeluje v mnogih mednarodnih projektihin izmenjavah s šolami v Aziji in Evropi. Šolski dan se pri njih prične z deklamacijo himne, meditacijo in pregledom šolskih uniform. V razredih je tudi do 45 učencev.Pouk pri vseh predmetih poteka v angleščini. Športna vzgoja poteka nekoliko drugače kot pri nas. Pogosto se postavijo v vrste in nekaj minut na mestu korakajo in mahajo z rokami, potem pa po izbiri igrajo različne športe. Tudi mi smo se lahko preizkusili v enem najpopularnejših športov – kriketu, in to dokaj uspešno. V šoli so nam prvi dan v znak dobrodošlice okrog vratu obesili cvetje ter na čelo narisali rdečo.
Na  slovenskem veleposlaništvu v Delhiju nas je skupaj z gostitelji sprejela slovenska veleposlanica gospa Darja Bavdaž Kuret.  Naslednji dan pa smo na prireditvi v šoli predstavili slovenske narodne plese, indijski dijaki pa indijske, ki so nas s svojoveličastnostjo in barvitostjo navdušili. Prireditve se je udeležila tudi slovenska veleposlanica, ki  je  poudarila pomen takšnih izmenjav za mlade iz obeh držav. Zadnji dan smo preživeli z gostitelji in njihovimi družinami, ki so nam pokazali še vse glavne znamenitosti New Delhija, kot so IndiaGate, Lotus temple in QutbMinar.
In še nekaj vtisov naših dijakov:

»Prijetna izkušnja je v meni pustila veliko dobrih vtisov. Res sem bila presenečena, ko sem prvič videla promet v Delhiju, vendar sem se dokaj hitro navadila na hitro vožnjo in neprestano trobljenje. Prav tako sem hitro vzljubila indijsko hrano, ki je zelo pekoča, vendar  dobra. Spoznala sem, da moram  z odprtim srcem sprejeti vse novosti. Pravzaprav z besedami ne morem izraziti navdušenja ob pogledu na veličastne zgradbe in spomenike in prav tako ne morem predstaviti neizmerne ljubezni, ki mi jo je nudila družina moje gostiteljice. Zelo sem hvaležna za to izkušnjo.« Pia

»… Kaj hitro smo se zavedli, da smo prispeli v popolnoma drug svet. Opazovali smo vsakdan domačinov, ki so že navsezgodaj zjutraj telovadili. Ob avtocesti je bilo moč videti otroke, ki se igrajo in starše, ki meditirajo. Domovi v predmestju Delhija  so na prvi pogled spominjali na favele. Še ena izmed mnogih posebnosti pa je promet. Na cesti vlada kaos in med vožnjo smo naleteli celo na živali, med drugim tudi krave. …« Ela

» Veliko sem zvedel o Indiji, njeni kulturi, hrani, ljudeh. Če bi se mi znova ponudila priložnost obiskati Indijo, bi jo prav gotovo z veseljem zgrabil.Na izmenjavi je bilo zelo prijetno, z vrstniki iz Indije smo postali zelo dobri prijatelji. Bival sem pri čudoviti družini, saj so me sprejeli kot svojega sina. Raghaw je bil čudovit, saj mi je veliko povedal o indijski religiji, porokah in drugih običajih. Veliko novega sem zvedel tudi o šoli, ki je velika in dobro organizirana, tudi disciplina je dobra.Zelo so mi bila všeč šolska igrišča, kjer sem se lahko preizkusil v zame novem športu, kriketu.« Nejc

Sodelujejo dijaki: Nejc Ekart, Tamara Horvat, Ela Vidovič, Pia Mernik, Špela Cvetko in Nuša Širovnik; mentorici: Alenka Ketš in Branka Šijanec.