Narodna izmenjava z Gimnazijo Škofja Loka natisni E-pošta

Ptuj in Škofja Loka, mesti, ki se ponašata z zavidljivim statusom najstarejših v Sloveniji. V čem sta si podobni in kako se razlikujeta smo v okviru narodne izmenjave spoznavali dijaki 1. c obeh gimnazij.

Vrstnike iz Škofje Loke smo na Ptuju gostili 23. aprila 2014. Druženje smo  začeli zjutraj, ko smo se zbrali v kulturni dvorani naše gimnazije. Razporedili smo se v skupine, v katerih smo spoznavali kulturne, arhitekturne in zgodovinske značilnosti obeh mest. Pripravili smo kratke predstavitve in plakate. Pri proučevanju smo se zamenjali – Ptujčani smo spoznavali Škofjo Loko, Škofjeločani pa Ptuj. Po odmoru smo naše goste odpeljali na ogled v mesto in si ogledali glavne znamenitosti, obiskali pa smo še Terme Ptuj, Ptujsko vinsko klet, Minoritski samostan, cerkev Sv. Jurija in  knjižnico. Poseben čar mestu je v času našega obiska dajal tradicionalni Jurijev sejem.
Po končanih ogledih je sledil še kratek sprehod po starem mestnem jedru, kepica sladoleda in vrnitev v šolo, kjer smo dan zaključili s predstavitvijo plakatov.
Po lepo preživetem dnevu smo bili z mislijo že pri ponovnem srečanju, junija v Škofji Loki, ko bomo ptujski gimnazijci obisk vrnili. Prepričani smo, da smo Škofjeločanom naš Ptuj predstavili v najlepši luči, hkrati pa nas je sprehod čez mesto opomnil na pomembno dejstvo – namreč, da lepoto mesta (znova) opaziš in začneš ceniti šele, ko jo s ponosom razkazuješ drugim.

Tjaša Gajšek, 1. c