Prostovoljstvo natisni E-pošta
Mentorici: Tonja Kolar, Branka Šijanec, Nataša Kostanjevec

POROČILO 2015/2016

Načrtovane dejavnosti v šolskem letu 2015/2016

Oktober 2015
•    JESENSKI ŽIV ŽAV (3. 10. 2015)

Prostovoljci na Gimnaziji Ptuj se vsako leto v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Ptuj, aktivno vključujejo v izvedbo Jesenskega Živ Žav - a.
Kot prostovoljci so vključeni v različne ustvarjalne dejavnosti, ki so namenjene otrokom iz celotne Mestne občine Ptuj in širše okolice.
Več informacij lahko preberete na: www.dpm-ptuj.si/

•    DAN ODPRTIH VRAT »Sonček – Društvo za cerebralno paralizo Ptuj – Ormož« (7. 10. 2015)
Na svetovni dan cerebralne paralize vsako leto prostovoljci obiščemo VDC (Varstveno delovni center) Sonček Ptuj. Varovanci nam predstavijo svoje dejavnosti in izdelke.
Ta dan preživimo skupaj v prijetnem družabnem vzdušju ob glasbi in pogovoru. Izmenjamo izkušnje iz našega in njihovega življenja.
Več informacij lahko prebereta na: http://www.soncek.org/drustva/

December 2015
•    VESELI DECEMBER

Prostovoljci Gimnazije Ptuj vsako leto skupaj z Društvom prijateljev mladine Ptuj sodelujejo pri izvedbi Veselega decembra. Prostovoljci so aktivno vključeni v izvajanje različnih dejavnosti za otroke iz širše okolice.  Sodelujejo pri ustvarjalnih delavnicah, z njimi zaplešejo, jim pripravijo predstavo in z otroci pričakujejo dedka Mraza in teto Zimo.
Več informacij lahko preberete na: www.dpm-ptuj.si/

•    BAZAR (v okviru projektnega tedna)

Na šolskem bazarju bodo prostovoljci po simbolni ceni prodajali izdelke, ki jih bodo dijaki naše šole izdelali v okviru projektne tedna. Namen bazarja je, da zbrana sredstva namenimo za dejavnosti tistih dijakov, ki se jih zaradi različnih razlogov ne morejo udeležiti (ogled gledališke predstave, strokovne ekskurzije, ipd.)

Februar 2016
•    OTROŠKA MAŠKARADA

Prostovoljci Gimnazije Ptuj skupaj z Društvom prijateljev mladine Ptuj sodelujejo pri organizaciji pustnega rajanja za otroke. Skupaj z otroci se našemijo in rajajo po mestnih ulica in v karnevalskem šotoru na Ptuju.
Več informacij lahko preberete na: www.dpm-ptuj.si/

Maj 2016
•    POMLADNA VETRNICA

Vsako leto, ob koncu šolskega leta poteka  tradicionalna pomladna vetrnica v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Ptuj. Prostovoljci Gimnazije Ptuj pomagajo pri njeni izvedbi. Kot prostovoljci se vključujejo v različne ustvarjalne delavnice, gledališke predstave in plesne nastope, ki so namenjeni otrokom vseh starostnih skupin.
Več informacij lahko preberete na: www.dpm-ptuj.si/

Junij 2016
•    FESTIVAL INTEGRACIJE (Zavod dr. Marijana Borštnerja Dornava)

Vsak konec šolskega leta Zavod dr. Marijana Borštnerja Dornava priredi družabno srečanje pod naslovom Festival integracije.  Na srečanje so povabljeni vsi prostovoljci, ki  sodelujejo z Zavodom celo šolsko leto. Na tem srečanju poteka druženje vseh udeležencev v prijetnem vzdušju ob različnih družabnih igrah, ki se odvijajo na prostem.
Več informacij o instituciji s katero sodelujemo lahko preberete na: www.zavod-dornava.si/

Celoletne dejavnosti:
•    Dom upokojencev (tedensko obiskovanje varovancev)
•    Društvo Sonček Ptuj (tedensko obiskovanje varovancev)
•    Društvo Sožitje Ptuj (tedensko obiskovanje varovancev)


Skupina prostovoljcev tedensko obiskuje varovance Doma upokojencev, društva »Sonček« in društva »Sožitje«. Namen srečanja je, da prostovoljci s svojim rednim obiskom tako starostnikom kot osebam z motnjami v razvoju, polepšajo in obogatijo njihov vsak dan. Z njimi se družijo in sodelujejo pri različnih aktivnostih.  
Več o institucijah, s katerima sodelujemo, lahko preberete na:
www.dom-upokojencev.si/
http://www.soncek.org/drustva/
http://www.sozitje-ptuj.si/

•    Zavod dr. Marijana Borštnerja Dornava (druženje ob različnih aktivnostih)
Letos bomo drugo leto zapored sodelovali z Zavodom Dornava. Na naših srečanjih se naši prostovoljci družijo z varovanci Zavoda. Skupaj preživijo kratek čas in sodelujejo na različnih  tematskih področjih (npr. jesensko ustvarjanje, pričarajmo si praznično decembrsko vzdušje, izdelava pustnih mask,…).
Več informacij o instituciji, s katero sodelujemo: www.zavod-dornava.si/

•    Klub UNESCO
Gimnazija Ptuj je del UNESCO ASP mreže šol. Tako UNESCO vrednote kot so mir, strpnost, tolerantnost, solidarnost, prostovoljstvo... prežemajo vse projekte, ki jih izvajamo. Prostovoljci se v delo UNESCO kluba vključujejo na več načinov.

PROJEKTI OSVEŠČANJA, kot so obeležitve nekaterih mednarodnih dni:
o    16. november: Mednarodni dan strpnosti,
o    10. december: Dan človekovih pravic,
o    22. marec: Svetovni dan voda,
o    21. maj: Svetovni dan kulturne raznolikosti za dialog in razvoj.

PROJEKTI SOLIDARNOSTI:
o    zbiranje rabljenih oblačil za projekt "ŠARENI ORMAR" v sodelovanju s Humanitarnim društvom ADRA Slovenije,
o    projekti zbiranja pomoči, ki jih organiziramo bodisi kot odgovor na potrebe v lokalnem okolju ali pa kot odgovor na naravne nesreče (poplava, potres...) ali težke družbene razmere (vojna, ekstremna revščina...) kjerkoli v naši bližini. UNESCO GimPtuj

•    Gimnazija Ptuj
Skozi vso šolsko leto se bodo prostovoljci vključevali tudi v različne aktivnosti, ki se bodo izvajale na šoli.

.                                                                                                                                                       .

ARHIV DEJAVNOSTI 2014/2015

ARHIV DEJAVNOSTI 2013/2014