CFMUNESCO 2014 natisni E-pošta
13.–15. 11. 2014

Gimnazija Ptuj je že vrsto let del slovenske UNESCO ASP mreže in aktivna udeleženka številnih projektov ter raznovrstnih dogodkov in natečajev, ki potekajo pod okriljem UNESCA in Organizacije Združenih narodov.
Tokrat smo se dijaki 3.a, ptujske gimnazije, udeležili simulacije Združenih narodov v Čedadu v Italiji. Simulacije OZN so konference, ki mladim omogočajo, da se preizkusijo v vlogi diplomatov in skupaj rešujejo vprašanja globalnega pomena, kot to počnejo delegati v Generalni skupščini OZN. Tokratna konferenca, prva v Čedadu, je bila prva tovrstna izkušnja tudi za našo šolo. Simulacijo je organiziralo vodstvo in predvsem dijaki šole Convitto Nazionale Paolo Diacono, ki nosi ime langobardskega zgodovinarja, rojenega v Čedadu. Cividale del Friuli, kot se glasi italijansko ime mesta ob reki Nadiži, je od leta 2011 vpisano na seznam Svetovne kulturne dediščine pri UNESCU.
Konferenca, na kateri je sodelovalo okrog 200 delegatov, je potekala v duhu osrednje teme: To protect and preserve. Udeleženci so prihajali iz 25 šol iz vsega sveta. Poleg Slovenije in Italije, so v Čedad pripotovale tudi delegacije iz Albanije, Argentine, Latvije, Kanade, Rusije, Omana, Mauritiusa, Grčije, Moldavije in Hrvaške. Vsaka delegacija je zastopala vnaprej določeno članico Združenih narodov. Tako so dijaki Gimnazije Ptuj za 3 dni postali diplomati Ekvatorialne Gvineje. V vlogi delegatov so se preizkusili Nuša Muršič, Tomi Petek in Špela Vučak, ki so zagovarjali stališča te afriške države, vsak v svojem komiteju. Na prvi izvedbi CFMUNESCO, so bili delegati razporejeni v Varnostni svet ter komiteje za UNESCO, razoroževanje, okolje in človekove pravice. Tudi sam sem dobil priložnost, da kot član izvršnega odbora prispevam k uspešni konferenci in se preizkusim kot podpredsednik komiteja za človekove pravice.
Simulacije OZN že leta širijo vrednote in delovanje Združenih narodov po vsem svetu in dajejo dinamični in proaktivni mladini priložnost, da pridobi izkušnje v diplomatskih vodah, se izuri v reševanju perečih problemov, prav tako pa povečujejo zavedanje o priložnostih, ki jih ponuja globalna organizacija, kot je Organizacija Združenih narodov.  
V Čedadu smo s profesorico Natašo Kostanjevec preživeli izjemne tri dni. Kljub bogati zgodovini, ki prežema vsak kotiček Čedada, je bilo v času konference v zraku čutiti prihodnost. Prihodnost, ki jo bomo z novim znanjem, izkušnjami in navdihom iz CFMUNESCO 2014 oblikovali tudi mi.

 

Žan Malek Petrovič