Na šolskem tekmovanju 17 bronastih Cankarjevih priznanj natisni E-pošta
4. 12. 2014

Leto 2014 sta zaznamovali dve pomembni obletnici: stoletnica začetka prve svetovne vojne in stoletnica rojstva slovenskega pisatelja in pesnika Vitomila Zupana.
To je bilo izhodišče Državne komisije za tekmovanje v znanju slovenščine, ki je letošnje Cankarjevo tekmovanje zasnovala na povezavi zgodovine in literature in ga naslovila IZROČILO KNJIGE.
Dijaki 1. in 2. letnikov so brali roman Prežihovega Voranca DOBERDOB, dijaki 3. in 4. letnikov pa roman Vitomila Zupana MENUET ZA KITARO. Svoje doživljanje in razumevanje prebranih literarnih del so tekmovalci poglobili in nadgradili z dodatno literaturo.
Prva raven – šolsko tekmovanje –  je že za nami. Tekmovalo je 44 dijakov, od teh 32 v drugi skupini (1. in 2. letniki) in 12 v tretji skupini  (3. in 4. letniki). Doseženih je bilo 17 bronastih priznanj.  
Pri spisu na književno temo, v katerem so dijaki problemsko obravnavali avtobiografske elemente v literarnem delu in individualizem posameznika v prelomnih zgodovinskih trenutkih, so največ točk in uvrstitev na področno tekmovanje dosegli: Tilen Kolar (1. b), Tjaša Gajšek (2. c), Manja Toplak (2. a), Žan Malek Petrovič (3. a), Luka Medic (4. c) in Anja Lepej (4. e).

Vsem udeležencem tekmovanja in njihovim mentoricam čestitam za dosežen uspeh, tekmovalcem naše šole na področnem tekmovanju pa želim veliko užitkov ob odkrivanju novih razsežnosti pisateljskega opusa obeh ustvarjalcev.

Marija Holc