Na MUN konferenci smo dijaki spoznali moč glasu natisni E-pošta

Ali ste morda kdaj razmišljali, kdo predstavlja Slovenijo v organizaciji združenih narodov? Ali morda o tem, kako glas posamezne države vpliva na gospodarstvo, socialo, varnost, človekove pravice? Če niste, žal niste izjema. Zelo malo ljudi namreč pozna delo in pomen OZN.
Organizacija združenih narodov je bila ustvarjena z namenom, da združi svet. Ideja drznih razsežnosti, bi rekel kdo. A vendar, to nas združuje, kajti vsaka država ima možnost, da pametno izrabi svoj glas. Zelo demokratično, kajne? Seveda, kajti tako lahko svetu predstavimo lastna stališča, želje posamezne države, in s tem vplivamo na mednarodne dogovore, jih pomagamo oblikovati in nenazadnje tudi spoštovati.
Kaj pa, če vse to malo omilimo in temu dodamo mladostniško ambicioznost, veselje? Potem dobimo MUN konferenco (Model United Nations). Načelo te konference je, da se mladi preizkusimo v vlogah diplomatov, ambasadorjev. Če to začinimo še z željo po tem, da bi mladi spoznali druge kulture, države in s tem morda odpravili svoje lastne predsodke do drugih kultur. Na konferenci vsak delegat zastopa naključno državo, torej se mora o njej precej naučiti, prebrati kakšen uraden državni dokument, ker le tako lahko zares predstavlja stališča države in ne svoja lastna stališča. Zapleteno, kajne? Sedmim dijakom Gimnazije Ptuj se je sprva tudi zdelo tako, a smo kaj hitro ugotovili, da je to izkušnja, ki te utrdi in spremeni pogled na svet. Tako smo se Nuša Vučinič, Nuša Muršič, Špela Vučak, Tilen Kolar, Žan Malek Petrovič, Tomi Petek in Žan Ciglar skupaj s profesorico Natašo Kostanjevec v petek, 6. 3. 2015, odpravili na MUN konferenco v Leiden na Nizozemsko. Tam smo v treh komitejih (varnostni svet, človekove pravice ter ekonomske in socialne zadeve) zastopali Švedsko, Irsko, Novo Zelandijo in Kazahstan. Morda bi kdo rekel, da smo skupina najstnikov, ki se je čez vikend pretvarjala, da je pomembna. Ampak temu ni tako, saj nam je konferenca dala mnogo več. Ne le, da smo morali stopiti iz lastnega udobja in imeti govore pred neznanimi ljudmi v angleščini, skupaj smo pomagali oblikovati rešitve aktualnih svetovnih problemov, imeli pa smo to moč in odgovornost, da smo uporabljali glas države pri potrjevanju klavzul in resolucij. Skozi debato smo dojeli in začutili, da med narodi obstajajo velike razlike, a z nekaj truda in odgovornostjo lahko skupaj ustvarimo lepši svet.
Skozi konferenco smo navezali veliko stikov z mladimi iz vseh koncev sveta, se pri tem neizmerno zabavali in skupaj pomagali ustvarjati rešitve globalnih problemov kot so pandemije, islamska država, migranti v Sredozemskem morju… Ob vprašanju, na kaj bodo te resolucije, ki smo jih ustvarili, vplivale, pomislim na to, da je morebiti naš trud bil zaman. A vendar ta misel hitro izgine, saj nam je konferenca veliko dala, mogoče celo koga pripravila in seznanila s prihodnjim poklicem. Vsi smo se zelo potrudili in svoje »delo« opravili odgovorno.
Ta vikend smo bili soočeni s tem, kaj pomeni uporabiti svoj glas. Tega, kako pomemben je posamezen glas, bi se morali bolj zavedati. V življenju imamo veliko možnosti, da ga uporabimo, a se velikokrat zgodi, da si mislimo, da z enim glasom ne moramo veliko spremeniti. A vendar lahko! Živimo v demokratični družbi, zato govorimo o problemih na glas, o njih razpravljajmo, pišimo. Uporabljajmo svoj glas, da svet spreminjamo na boljše!

Tilen Kolar, 1. b