Narodna izmenjava z Gimnazijo Lava iz Celja natisni E-pošta

V četrtek, 16. 4. 2015, je med dijaki 1. d-razreda Gimnazije Ptuj in dijaki 1. b-razreda Gimnazije Lava iz Celja potekala narodna izmenjava. Namen  le-te je druženje s sovrstniki iz drugih mest in spoznavanje znamenitosti Slovenije.
Tokrat smo ptujski gimnazijci z razredničarko Tonjo Kolar in sorazredničarko Majo Ropič gostili dijake in profesorje iz Celja. K nam so prispeli okoli devete ure zjutraj. Sprejeli smo jih v kulturni dvorani, kjer je sledil uradni pozdrav in kratka predstavitev šole, zatem pa različne aktivnosti. Dijaki smo se razdelili v mešane skupine, v katerih je bilo nekaj naših in nekaj celjskih dijakov. Skupaj smo si ogledali naše mesto in njegove znamenitosti:  cerkev sv. Jurija, Orfejev spomenik, najstarejšo hišo na Ptuju in staro mestno hišo, pot smo nato nadaljevali do Florijanovega spomenika in današnje mestne hiše. Pokukali smo tudi v Minoritski samostan in občudovali Marijin steber. Kasneje smo se odpravili do Miheličeve galerije in se sprehodili po peš mostu čez reko Dravo in uživali ob pogledu na Ptujski grad. Prišel je čas, da se vrnemo v staro mestno jedro. Ogledali smo si Jadransko ulico, kjer smo se posvetili tudi ornamentu, ki naj bi predstavljal kurentovo masko. Videli smo tudi knjižnico Ivana Potrča in Dominikanski samostan. Povzpeli smo se do ptujskega gradu, kjer smo se srečali z ostalimi skupinami, nato pa se skupaj odpravili na kosilo v Šolski center Ptuj. Po kosilu smo se vrnili v šolo in po skupinah pripravili predstavitve znamenitosti.
Na koncu smo si skupaj ogledali še šolo ter gostom razkazali naše učilnice, telovadnico in druge delovne prostore, potrebne za uspešno in kreativno delo.
Naše druženje se je bližalo koncu. Sledila je še skupinska fotografija in druženje pred šolo. Okoli tretje ure popoldan smo se poslovili od naših novih prijateljev. Za vse nas je bil ta dan nekaj posebnega, saj smo se tudi mi naučili veliko novega.

Vita Erjavec in Laura Furman, 1. d