Rokomet - svetovno prvenstvo za dijake natisni E-pošta

Rokometaši ptujske gimnazije zastopali Slovenijo na Portugalskem

Kot smo že v eni od prejšnih številk tednika najavili nastop ptujskih gimnazijcev na svetovnem prvenstvu v rokometu za dijake letnik 93/94, se je to tudi zgodilo.
Svetovno prvenstvo je potekalo na Portugalskem pod okriljem Svetovne športne organizacije za šolski šport-ISF.
Neposredna prizorišča so bila mesta Braga,Guimaraes in Fafe. Na prvenstvu je nastopilo 24 ekip iz sveta, tako v moški kot ženski konkurenci.
Ekipe so bile razdeljene v štiri skupine, A,B,C in D. Slovenci smo v moški konkurenci nastopili v močni skupini z Francozi, Hrvati, Ciprom, Italijani in domačini Portugalci.
Prvenstvo smo začeli z zmago nad Ciprom, ki se je predstavil, kot izredno močan nasprotnik.
Še bolj odločno smo krenili v boj z domačini, ki nam je očitno pobral preveč moči za večerni dvoboj z Hrvati. Tretji dan prvenstva smo se pomerili z drugimi sosedi Italijani in doživeli hladen tuš, saj smo z najslabšo ekipo v skupini izvlekli neodločen izid in si tako zapravili možnost za uvrstitev od 1.-8. mesta.
Peta tekma naslednji dan s Francozi ni odločala o ničemer. Kljub dobri predstavi smo izgubili proti favoriziranemu nasprotniku, ki je v skupini brez izgubljene točke zasedel prvo mesto.
V drugi del prvenstva smo tako krenili v boj od 9.-16. mesta. Naši nasprotniki so bili najprej Čehi nato ponovno domačini in ekipa Belgije.
Prvi del prvenstva je očitno zahteval prevelik davek, saj je ob moči popustila tudi koncentracija. Iz tekme v tekmo smo prikazali slabšo igro in na koncu zasedli 16. mesto.
Sicer pa prvenstvo ni bilo namenjeno samo tekmovanju. Na tem velikem športnem festivalu so se dogajale tudi druge pomembne stvari, kot so predstavitev in spoznavanje sodelujočih držav, druženje,predvsem pa so se stkala nova prijateljstva in poznanstva.
Ob koncu še nekaj besed o Portugalski in Portugalcih. Tako Portugalska, kot njeni ljudje so se prikazali v izredno prijazni luči, čeprav jim je organizacija mnogokrat šepala , so s svojo dobrodušnostjo in prijaznim nasmehom kljub temu pustili dober vtis, ki bo marsikateremu udeležencu ostal v spominu do konca življenja.
Čisto ob koncu pa še zahvala vse staršem,nekateri so nas vzpodbujali tudi na Portugalskem, sponzorjem,donatorjem in seveda naši gimnaziji, ki so imeli posluh in nam omogočili to nepozabno doživetje.

Tomaž Zemljič, prof.

Ekipo ptujske gimnazije so zastopali dijaki:
Jan Koštomaj, Aljaž Kotnik, Nejc Janžekovič, Jan Maroh, David Verdenik, Jani Zolar, Žan Pukšič, Miha Žuran, Nejc Benčič, Matic Leben, Nace Zavrtanik, Primož Zemljič, Aljaž Toš,
Renato Kenda,vodja odprave;  Branimir Rokavec, vodja moštva; Tomaž Zemljič , trener Marko Kac, ter zdravnik Aljoša Toš