Športna tekmovanja in dejavnosti 2015/2016 natisni E-pošta

ATLETIKA
28. 9. 2015 je v Mariboru potekalo ekipno področno prvenstvo SŠ v atletiki, ki sta se ga udeležili tudi obe naši šolski ekipi. Dijakinje so v pomlajeni ekipi z izenačenimi rezultati osvojile 3. mesto. Dijaki pa so tudi tokrat presegli mejo 9000 točk in z veliko prednostjo osvojili naslov področnih prvakov.
8. 10. 2015 je v Celju potekalo finale ekipnega državnega prvenstva. Med dvanajst najboljših ekip v državi so se uvrstili tudi naši dijaki. Za izjemno borbenost in kopico osebnih rekordov lahko čestitamo prav vsem udeležencem tega prestižnega tekmovanja. Naši dijaki so presegli 9200 točk in po končani zadnji disciplini prejeli srebrne medalje ter ponosno dvignili pokal za osvojeno drugo mesto v državi.
Ekipo so sestavljali:
Tek na 100 m –Tim Lončarič, Žiga Teršek
Tek na 400 m – Grega Pavlovič, Jan Bezjak
Tek na 1000 m – Luka Petek, Rok Koderman
Tek na 2000 m – Luka Sagadin, Matevž Kukovec
Štafetni tek – Miha Kovač, Jan Bezjak, Jaka Konstanjevec, Grega Pavlovič
Skok v višino – Ino Toplak, Leon Lovrec
Skok v daljino – Jaka Kostanjevec, Miha Kovač
Suvanje krogle – Jurček Korpič Lesjak, Luka Domjan

Tanja in Igor Solina


V sredo, 18. 5. 2016, je v Domžalah potekalo še finale državnega prvenstva SŠ v atletiki za posameznike. Naša šola se je v finale uvrstila s šestimi tekmovalci, vendar zaradi poškodbe najhitrejšega šprinterja nismo branili prvega mesta v štafeti 4 x 100 m.
Kljub temu so bili ponovno doseženi izvrstni rezultati, še posebej pa smo se razveselili novega državnega šolskega rekorda Maje Bedrač v skoku v daljino (6, 23 m).

Suzana Maltar

Naj atletinja in naj atlet leta 2015
V nedeljo, 15. 11. 2015, je v Portorožu potekala prireditev, na kateri so razglasili najboljše atletinje in atlete Slovenije letošnjega leta. Na prireditvi so sodelovali tudi predstavniki ptujske gimnazije.  Maja Bedrač in Gregor Pavlovič, ki sta v iztekajočem se letu dosegla izjemne rezultate na številnih mednarodnih in nacionalnih tekmovanjih ter hkrati postavila nove mejnike ptujske atletike, sta prejela še eno veliko priznanje. Po glasovanju trenerjev sta v kategoriji mlajših mladincev prejela naziva NAJ ATLETINJA in NAJ ATLET leta 2015. V kategoriji starejših mladincev je naslov pripadel naši nekdanji gimnazijki Veroniki Domjan.
Ptujski gimnazijci in profesorji smo ponosni na vse vaše dosežke in vam čestitamo za prejete nazive.

Boštjan Šeruga

ROKOMET
V tem šolskem letu so bile v tekmovanjih uspešnejše dijakinje.
Rokometaši so s tekmovanji pričeli 23. 10. 2015, ko se je v Šolskem centru Ptuj odvilo občinsko prvenstvo v rokometu za dijakinje in dijake. V konkurenci dijakov so nastopile Srednja strojna šola, Srednja elektro in računalniška šola in Gimnazija Ptuj. Po treh medsebojnih srečanjih so največ spretnosti pokazali strojniki, ki so po dolgih letih rokometne prevlade premagali gimnazijce in se tako uvrstili v nadaljnje tekmovanje. Drugo mesto je pripadlo Gimnaziji Ptuj, tretje pa Srednji elektro in računalniški šoli.
V konkurenci dijakinj sta se med seboj pomerili Srednja ekonomska šola in Gimnazija Ptuj. Gimnazijke so bile tudi tokrat prevelik zalogaj za ekonomke in se z visoko zmago uvrstile v nadaljnje tekmovanje. Na področnem prvenstvu v športni dvorani v Ormožu, 26. 11.2015, so se pomerile z dijakinjami ormoške gimnazijke. Več znanja so znova pokazale Ptujčanke in se z zmago uvrstile v četrtfinale tekmovanja. To je potekalo 10. 12. 2015 v Mariboru na Gimnaziji A. M. Slomška. Nastopile so Srednja zdravstvena šola Maribor, III. Gimnazija Maribor in Gimnazija Ptuj. V medsebojnih dvobojih so bile naše gimnazijke najboljše in se tako uvrstile na polfinalni turnir, ki je potekal 7. 3. 2016.
Rokometni turnir DSD-Cup
13. in 14. 11. 2015 je v Zaprešiču na Hrvaškem potekal tradicionalni mednarodni rokometni turnir DSD-Cup za dijake. Turnir, na katerem je sodelovalo pet ekip, je bil že peti zapored. Prvič je turnir potekal dva dni. Nastopili so dijaki iz Nemčije, Madžarske, Hrvaške, Slovenije ter ekipa, sestavljena iz igralcev vseh udeleženk (po dva igralca iz vsake države), imenovana Europa team. Ekipe so se pomerile vsaka z vsako. Najboljši so bili ptujski gimnazijci, ki so na vseh tekmah zmagali in tako zasedli prvo mesto pred vrstniki iz Nemčije in Madžarske.
Turnir je že peto leto zapored gostila Srednja šola Bana Josipa Jelačića iz Zaprešiča. Vendar srečanje ni namenjeno samo tekmovanju, temveč tudi sklepanju novih in utrjevanju starih prijateljstev.
Tomaž Zemljič

ODBOJKA
11. 11. 2015 je na Gimnaziji Ptuj potekalo občinsko tekmovanje v odbojki. Tekmovali sta tudi ekipi dijakinj in dijakov Gimnazije Ptuj. Dijakinje so premagale Ekonomsko šolo in se z odlično igro uvrstile v nadaljnje tekmovanje. Dijaki so v zelo napeti igri za las izgubili in osvojili 2. mesto.
30. 11. 2015 je na naši šoli potekalo  še področno tekmovanje v odbojki. Proti ekipi srednje šole iz Slovenske Bistrice so ptujske gimnazijke pokazale borbeno igro, a so na žalost za las izgubile v tretjem setu in tako je bil končni rezultat 2 : 1 za ekipo iz Slovenske Bistrice.
Gorazd Ojsteršek

KOŠARKA
3. 12. 2015 je v športni dvorani Gimnazije Ptuj potekalo srednješolsko prvenstvo v košarki za dijake, na katerem je v konkurenci 4 ekip prepričljivo zmagala Gimnazija Ptuj in se uvrstila v nadaljevanje tekmovanja. V ekipi gimnazije lahko za odlično igro pohvalimo celotno ekipo, posebej pa so se izkazali Anže Vedlin, Miha Damiš in Jan Osterc.
26. 1. 2016 so se naši košarkarji v Rogaški Slatini na četrtfinalnem turnirju državnega prvenstva pomerili z novimi nasprotniki. V izjemno močni konkurenci treh ekip je Gimnazija Ptuj po pričakovanjih dosegla 3. mesto. Uvrstitev na to raven tekmovanja je za dijake gimnazije Ptuj lep dosežek.
Lovro Beranič

AKROBATIKA
9. 12. 2015 je v Izoli potekalo državno prevenstvo v akrobatiki za srednje in osnovne šole. Našo šolo so zastopale Vita Toličič, Nuša Majcenovič in Eva Veselič. V posamezni konkurenci je Nuša za las zgrešila bron, Vita je zasedla osmo mesto, Eva pa je bila zaradi poškodbe šestindvajseta. Ekipno je ta rezultat prinesel tretje mesto med dvajsetimi srednjimi šolami, ki so nastopile na državnem prvenstvu v akrobatiki.
Tomaž Zemljič

ŠPORTNA GIMNASTIKA
V nabito polni dvorani OŠ Dobrova pri Ljubljani je 13. 5. 2016 potekalo državno prvenstvo v športni gimnastiki za dijakinje in dijake. V konkurenci dijakinj so nastopile tudi zastopnice naše šole. Pomerile so se v posamičnem in ekipnem delu. Nastopi so potekali na bradlji, gredi, preskoku in parterju.
V konkurenci posameznic se je najbolje odrezala Vita Toličič, ki je osvojila bronasto medaljo. Ekipa Gimnazije Ptuj, ki sta jo poleg Vite Toličič sestavljali še Nuša Majcenovič in Eva Veselič (3. b), je osvojila prav tako tretje mesto in s tem dopolnila odličen uspeh ptujskih gimnazijk.
Pa naj še kdo reče, da je petek, 13., nesrečen dan.
Suzana Maltar

ZIMSKI ŠPORTNI TABOR
Med 18. in 22. 1. 2016 so se dijaki prvih in drugih letnikov športnega oddelka udeležili zimskega tabora na Rogli. V prijetnem zimskem okolju so največ časa namenili usvajanju prvin alpskega smučanja, v popoldanskem času pa so se posvetili individualnim treningom in različnim športnim igram. Tudi za šolske obveznosti se je našel čas, večeri pa so minili ob prijetnem druženju. Polni vtisov se udeleženci že veselijo novih taborov in dogodivščin.
David Hameršak

POLETNI ŠPORTNI TABOR
Poletni športni tabor v Savudriji za dijake 3. letnika športnega oddelka je potekal od 30. 5. do 3. 6. 2016.

POHODNI ŠPORTNI DAN

Pohodni športni dan, ki smo ga izvedli v torek, 19. 4. 2016,  je kljub muhastemu vremenu  potekal v športnem ozračju. Dijaki in dijakinje potrjujejo, da je hoja njihova priljubljena gibalna dejavnost.
Prvi letniki, ki so opravili manj zahtevno pot, so pričeli pohod pred gimnazijo, nadaljevali ob nabrežju reke Drave, prek Vičave, mimo Potrčeve domačije ter nazaj k šoli. Dijaki in dijakinje 2. letnika so  prehodili pot iz Majšperka na Jelovice. Tretji letniki pa so šli iz Čermožiš na Donačko goro.  Letošnji maturanti so pričeli krožno pot na Borlu, nadaljevali  mimo cerkve Sv. Ane, se povzpeli na razgledno točko Švabovo in se od tam vrnili na Borl.
Namen športnega dne ni bil izključno razvoj osnovne pohodne vzdržljivosti, temveč tudi, da dijaki in dijakinje spoznavajo značilnosti domačega okolja. Na gričevnato pokrajino Haloz kot značilno pokrajinsko enoto, ki se razprostira na obrobju mesta Ptuj, smo lahko ponosni. Oblačno vreme je bilo kot nalašč za bolj odločni korak. Ker je v tem tednu potekala tudi izmenjava z dijaki 2. letnikov iz Nizozemske in Francije, so se nam ti pridružili na poti iz Majšperka do Jelovic.
Za dijake, ki se iz zdravstvenih razlogov pohoda niso mogli udeležiti, smo organizirali filmsko predstavo.
Lovro Beranič