Cankarjevo tekmovanje 2017 natisni E-pošta

Letošnji tekmovalci za Cankarjevo priznanje so se že od jeseni posvečali nepozabnim dramskim besedilom.
Pri pisanju esejev so se na vseh stopnjah do državnega tekmovanja najbolje izkazali Julija Menoni, Nuša Steiner, Nika Serban, Tilen Kolar, Iva Katarina Rimele, Maša Indžić in Tamara Korpar. Zadnje dejanje, državno tekmovanje, je potekalo v Hočah pri Mariboru 11. marca.

Iztočnice za esejske naloge so bile našim gimnazijcem blizu, pa tudi mi se zamislimo ob naslednjih dveh citatih.

»Zmagovati je potrebno, živeti ni potrebno.«
in
»Gospoda, zdaj je čas! Tam maske pričakujejo že nas.«

Prvi naslov se nanaša na drami Gregorja Strniše Samorog in Draga Jančarja Klementov padec, ki so ju prebirali dijaki 3. in 4. letnika. Na tekmovanju so napisali kritiški oceni obeh dram in ju primerjali na več ravneh. Predstavili in utemeljili so svoje razmišljanje o tem, ali je obravnavana tematika dram brezčasna, in se opredelili do trditve, da osrednji junak Jančarjeve drame prehaja na koncu v mit, mitološke osebe iz Samoroga pa v resničnost.
V celotni razvrstitvi vseh slovenskih dijakov na tej stopnji je bil Tilen Kolar iz 3. b z doseženimi 47 točkami od 50 možnih drugi najboljši v državi.
Dijaki 1. in 2. letnika so ob naslovu, ki ne skriva Shakespearove misli, da je naše življenje kot oder, pisali o ženskih literarnih likih in njihovem vplivu na razplet dogajanja v komedijah Toneta Partljiča Ščuke pa ni, Ščuke pa ne ter Shakespearovem Beneškem trgovcu. Ugotavljali so, ali dramska zgodba, jezik in slog potrjujejo trditev, da sta dramski deli tudi dokument svojega časa. Opredeljevali so se še do vprašanja videza in resnice v obeh delih.  
Tudi na tej stopnji je bila naša dijakinja druga najboljša v državi: Julija Menoni iz 2. b je dosegla 48 točk od 50 možnih.  

Uspeha se veselimo z njima.

Marija Holc

In še svojevrsten številčni povzetek letošnjega tekmovanja za Cankarjevo priznanje:
27 bronastih, 4 srebrna in 2 zlati priznanji.

Tilen in Julija z mentoricama Vido Vidovič (levo) in Marijo Holc (desno).