Predstava London, 1590 – or thereabouts natisni E-pošta

London, 1590. Agliji vlada KRALJICA ELIZABETA I., v enem londonskih gledališč pa ustvarja WILLIAM SHAKESPEARE. Nujno potrebuje navdih za novo igro: igralci LORD CHAMBERLAIN'S MEN so nestrpni, gledališče THE THEATRE je dotrajano, občinstvo obiskuje predstave drugod.. Kraljici težave povzročajo uporni Irci, čuti pa se tudi osebno odgovorna za smrt MARIJE ŠKOTSKE.

Za predstavo smo uporabili zanesljive vire, pa tudi predgovore, ki so jih za angleške izdaje Shakespearovih del napisali ugledni akademiki. Osebe v igri so zgodovinsko izpričane, tudi dogajanje temelji na zgodovinskih dejstvih. Odlomki, ki jih deklamirajo naši igralci, so izvirna, ne posodobljena besedila.

Seveda pa smo si v naši predstavi dovolili nekaj svobode in prilagoditev:

  • KRALJICA ELIZABETA si je ogledala SEN KRESNE NOČI – v naši predstavi si ogleda tragedijo HAMLET.
  • V skupini LORD CHAMBERLAIN'S MEN so bili moški in mladeniči – pri nas igrajo tudi dekleta.
  • Služkinja NELL v virih o gledališču THE THEATRE ni omenjena – pri nas predstavlja občinstvo nižjega sloja.
  • Zelo priljubljena instrumenta renesančne Anglije sta bila LUTNJA IN ČEMBALO (HARPISCHORD) -  naše glasbenice igrajo violončelo in violino.
  • Naši igralci in igralke »smejo« nositi očala.

Člani gledališke skupine igrajo z veseljem in zavzetostjo. Na vajah so se dodobra poistovetili s svojim likom in popolnoma »prevzeli« britansko angleščino. Glasbenice in pevke so pod vodstvom prof. Zelenjakove priredile renesančne melodije, tudi ples izvira iz tistega časa. »Dvojec v kabini« je v izjemno kratkem času poskrbel za tehniko. Kostumi so v veliki meri delo gledališke skupine, sceno pa je izdelal Boštjan Tašner.

Predstavo bomo ponovili 8. maja 2019 ter v pričetku novega šolskega leta.