Mednarodna izmenjava z IES Liceniado Francisco Cascales v Španiji v okviru ERASMUS+ projekta z naslovom Highlight your surroundings natisni E-pošta

Od 1. do 6. aprila 2019 je 10 dijakov 2. in 3. letnika imelo možnost odkrivati deželo fieste in sieste, raziskovalcev in pomorščakov, kastanjet in flamenka ter nogometa in bikoborbe. Skupaj z mentoricama, Branko Šijanec in Brigito Podgoršek, smo v okviru Erasmus+ projekta vračali obisk v čudovito mesto Murcia v jugovzhodni Španiji.

Snidenja z novimi španskimi prijatelji smo se že zelo veselili, saj je od začetka februarja, ko smo se družili skupaj na Ptuju, že minilo precej časa. Njihov topel sprejem in besede »Hola, bienvenido en españa« so nam hitro privabile nasmehe na naše obraze.

Španski dijaki niso gostili le dijakov iz Slovenije temveč tudi dijake iz Norveške in Nizozemske. Bili smo zelo pisana druščina mladih, radovednih, ustvarjalnih in razigranih gimnazijcev. V enotedenskem druženju smo v manjših mešanih skupinah ocenjevali in izboljševali kolesarske poti in sprehode po mestu, ki so jih zasnovali dijaki v prvih dveh letih projekta. Naša osrednja letošnja naloga pa je bila izdelava lastne spletne strani, kjer smo lahko razvijali našo inovativnost in kreativnost. Dogajanje nam je popestrilo tudi debatno tekmovanje na aktualno temo o izstopu Velike Britanije iz EU. Ptujski gimnazijci smo se pokazali kot zelo izkušeni debaterji, saj smo bili pomembni govorniki v obeh ekipah, ki so se pomerile v finalu.

Skupaj z našimi gostitelji smo si ogledali tudi  mesto, se sprehodili po prečudoviti stolnici svete Marije in uživali ob plesu flamenka. Na šoli  so namreč zelo ponosni na svoje plesalke, ki zraven rednega pouka veliko ur posvetijozelo zahtevnim treningom. Navdušila nas je tudi španska kuhinja, ki je prava zakladnica zanimivih, okusnih in zdravih jedi, v kateri ne smeta manjkati olivno olje in paradižnik. Družine gostiteljice so nam doma  seveda pripravile čisto pravo paello (špansko različico rižote).

V najlešem spominu pa nam je zagotovo ostal predzadnji dan, ko smo se odpravili v pristaniško mesto Cartagena, ki je svoj razcvet doživelo v času rimskega imperija. Ogledali smo si ostanke rimskega gledališča in amfiteatra ter obiskali pomorski muzej, kjer je razstavljena znamenita podmornica Isaac Peral (ena izmed prvih podmornic na električni pogon). Dan smo zaključili na eni izmed bližnjih plaž, kjer smo se sprehajali ter igrali odbojko na mivki. Tisti ta najbolj pogumni pa so tudi zaplavali v še precej hladnem morju. Prvi so v vodo seveda poskakali Norvežani. Ko smo se vračali v Murcio, smo lahko še zadnjič občudovali prečudovito pokrajino, velike nasade pomaranč, mandarin in limon, ogromne kaktuse ter visoke palme.

Naše potepanje se je kar prehitro končalo. Naši novi španski prijatelji in Murcia nam bosta zagotovo ostala za vedno v lepem spominu.

Brigita Podgoršek