GEOGRAFSKA EKSKURZIJA V SLOVENSKO PRIMORJE natisni E-pošta

Dijaki 4. letnikov smo se pri izbirnem predmetu geografija 3. oktobra 2019 v jutranjih urah odpravili na pot proti slovenskemu primorju.

Naše delo se je pričelo takoj ob sončnem vzhodu, ko smo iz avtobusa opazovali in proučevali pokrajine, mimo katerih smo se vozili. Ravnico Dravsko-Ptujskega polja so hitro zamenjali gričevja in hribovja Vitanjskih Karavank, Celjska in Ljubljanska kotlina, še bolj pa se je od domačega okolja razlikoval Kras. Naš prvi postanek je bil na gradu Socerb, ki leži na kraškem robu, s katerega se nam je razprostiral čudovit pogled na Tržaški zaliv in pristanišča. Tam smo podrobneje preučili značilnosti kraškega reliefa in obnovili znanje o družbeno-geografskih značilnostih območja. Pot smo nadaljevali proti Kopru, kjer so nas čakali profesorji s Fakultete za humanistične študije.  Razdelili so nas v skupine in nas pripravili na naslednjo vajo. Pred večjimi trgovskimi centri in v središču Kopra smo anketirali nakupovalce in zbirali podatke o njihovih nakupovalnih navadah, nato pa se po odmoru za kosilo zbrali v prostorih fakultete in zbrane podatke analizirali. Za konec smo se odpravili v Strunjan ter pot nadaljevali peš skozi naravni rezervat Stjuža proti strunjanskim klifom. Jutranjo burjo je zamenjalo mirno, sončno popoldne, ki nam je olajšalo delo ob obali. Preučili smo zgradbo klifov, izmerili njihov naklon ter obnovili znanje obče geografije.

Ekskurzija je bila poučen in učinkovit način spoznavanja Slovenije, saj se nam je pridobljeno znanje, zaradi samostojnega dela in novih metod, še posebej vtisnilo v spomin.

 

Katarina Vaupotič, 4.b