SVETOVNI DAN CEREBRALNE PARALIZE – »JAZ SEM TUKAJ« natisni E-pošta

V soboto, 5. oktobra 2019, na svetovni dan cerebralne paralize sva se prostovoljki iz Gimnazije Ptuj udeležili simboličnega pohoda z zelenimi baloni, ki je tokrat potekal tudi na Ptuju. Namen našega pohoda je bil, da širimo znanje o cerebralni paralizi.

Cerebralna paraliza je motnja gibanja, drže ali koordinacije, ki je posledica nenapredujoče okvare ali poškodbe  nedozorelih možganov. Cerebralna paraliza zajema paleto različnih stanj, od najtežjih do blagih oblik in lahko prizadene posameznika na različne načine. To pomeni, da je vsak posameznik s cerebralno paralizo poseben – individum.

Ko sva zjutraj prišli v prostore Sončka, so naju  sprejeli odprtih rok in nama takoj izročili zelene majice in balone. Vsi zbrani smo se nato odpravili pred mestno občino, kjer so nam pripravili čudovit program.  Najprej nas je pozdravila g. županja, ki se je z nami udeležila pohoda. Sončkov band »Objemčki« so nam zaigrali prekrasne Kreslinove uspešnice in kot presenečenje so nas prišli razveselit tudi dobro poznani Poskočni muzikantje. Odpravili smo se do Qlandije, kjer je bila postavljena stojnica z namenom, da se nam ljudje približajo, z nami poklepetajo, tudi kaj kupijo.

Vtisi tega dne ne bodo nikoli pozabljeni, saj so nastala nova prijateljstva. Ves dan sva bili obkroženi s pozitivno energijo, odkritosrčnostjo in nasmehi. Naučili sva se, da drugačnih ljudi ne smemo podcenjevati in da biti na kakršen koli način drugačen sploh ni slaba stvar. Nisva si niti predstavljali  kako so lahko ti ljudje pozitivni in na življenje gledajo popolnoma drugače. Vse je veliko bolj preprosto, saj na življenje gledajo kot na igro z velikim nasmehom.

Zapisali: Monja Sabotin in Mia Habjanič, 3. B