Sodelovanje na Festivalu Zgodbe o kavi natisni E-pošta

FESTIVAL O KAVI IN MEDU

Ptujske zgodbe o kavi je festival, ki poskuša obiskovalcem približati zgodovino kave in kavarniške kulture. Organizatorica in idejni vodja festivala, gospa Helena Ajdnik, vsako leto poskuša kulturo pitja kave povezati z umetnostjo in različnimi področji. Tako je letos festival povezal kavo, med in čebelarstvo – zdravo slajenje priljubljenega napitka in ozaveščanje o pomenu čebel.

Gimnazija Ptuj se je s festivalom prvič povezala pred dvema letoma v okviru Erasmus+ projekta Skodelica ustvarjalnosti. To sodelovanje še vedno traja, in tako sta v četrtek, 26. septembra 2019, svoja dela na otvoritveni razstavi predstavila Liza Likar in Aleksander Štumberger, dijaka 4. B oddelka..

Čebelarstvo pa je bila tema kot nalašč za nas, dijake 3. A oddelka. Že  20. maja 2019 smo ob svetovnem dnevu čebel ostalim dijakom in zaposlenim na šoli na zanimiv način predstavili tematiko. Nova priložnost se nam je ponudila na festivalu v petek, 27. septembra 2019, ko sva  Neja Veit in Ambrož Rodošek predstavila razredni projekt na posvetu o kavi in zdravih napitkih v Hotelu Mitra. Posveta so se  udeležili tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, strokovnjakinja za prehrano Marija Merljak, in podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj.

Najbolj "sladko" pa je bilo v soboto, 28. septembra, na Mestnem trgu. Priprave na ta dan so potekale v  domačih kuhinjah, kjer so nekatera dekleta  ustvarjale medene dobrote. Obiskovalci, med njimi je bilo tudi precej turistov, so se pri nas lahko posladkali z medenjaki ali pa z umetelno zavitimi medenimi lizikami, mnogi so povprašali tudi po receptih. Nepogrešljiva sestavina dobrot  je bil domači med našega razrednega čebelarja Jana Fiorija Vrtiča, ki je svoje znanje o čebelah predajal tudi obiskovalcem.  Stojnico smo popestrili med drugim tudi z izdelki, ki smo jih  predstavili na šoli meseca maja - s panjskimi končnicami, ki smo jih izdelali vsi dijaki oddelka, zanimivimi dejstvi o čebelah in z motivi cvetic izpod umetniških rok Jane Sever. Dekleta - Eva Cafuta, Jana Repič, Ana Grabar, Jana Novak Ivičak, Lea Lah, Nuša Fakin,  Elena Borak in Lara Sakelšek so medene dobrote ponujale tudi mimoidočim  na celotnem trgu in  bližnjih ulicah in ter z njimi prijazno  spregovorile.

Nasmejani in zadovoljni obrazi obiskovalcev so poplačali ves naš trud. Preživeli smo prijetno sobotno dopoldne. Sodelovanje na festivalu nas je kot razredno skupnost še bolj povezalo. Veseli smo, da smo lahko predstavljali Gimnazijo Ptuj. Pri našem delu sta nas tudi ves čas spodbujali razredničarka Jelka Kokol Plošinjak in profesorica angleščine Aleksandra Pal, ki nam je tudi predlagala sodelovanje na festivalu.

Neja Veit