Stopamo v prihodnost z nekdanjimi ptujskimi gimnazijci; KLARA ŠIROVNIK – USPEŠNA PTUJSKA GIMNAZIJKA natisni E-pošta

V okviru dejavnosti ob 150-letnici Gimnazije Ptuj, ki smo jo poimenovali Stopamo v prihodnost z nekdanjimi ptujskimi gimnazijci, sem k pouku slovenščine povabila 22-letno Klaro Širovnik, nekdanjo ptujsko gimnazijko, ki študira novinarstvo in slovenistiko v Ljubljani in je številne bralce nase opozorila z odmevnimi reportažami o prostituciji in brezdomcih v časopisu Večer. Klara je pred kratkim prejela debitantsko novinarsko nagrado, ki jo podeljuje Društvo novinarjev Slovenije, med drugim prav za omenjene kakovostne reportaže o ljudeh z obrobja.

Klara nam je v eni šolski uri povedala mnogo zanimivega. Kako in zakaj se je odločila za študij novinarstva na FDV, kako nastaja reportaža, kakšne so pasti novinarskega dela, predvsem pa nam je iz lastnih izkušenj predstavila nastajanje reportaže o zares odrinjenih ljudeh, prostitutkah in brezdomcih. Kaj o njenem nastopu menijo dijaki, si lahko preberete v nadaljevanju.

»Danes nas je pri uri slovenščine obiskala Klara Širovnik, študentka FDV v Ljubljani in nam postopoma predstavila pisanje reportaže. V nadaljevanju ure je z nami delila tudi svoji izkušnji z nastajanjem reportaže in nas presenetila z zelo zanimivima temama, s katerima nam je približala problematiko sodobne družbe. Čeprav je Klara v tem poslu šele dobro leto, smo bili navdušeni nad njeno zagnanostjo in delom, ki ga je v  tem kratkem času svojega novinarskega udejstvovanja že uspela izvesti. Njen nastop je bil fascinanten. Spremenil mi je pogled na določene teme in začela sem razmišljati tudi o tem, da prikrite stvari niso tako nedolžne, kot se zdijo na prvi pogled.« (Evelin Munda, 2. b)

»Pri pouku slovenščine nas je obiskala nekdanja gimnazijka, študentka FDV-ja  in novinarka Večera Klara Širovnik. Na začetku nisem ravno vedela, kaj je bil točno njen namen. Mislila sem, da gre za neko splošno predstavitev reportaže in drugih novinarskih vrst. Kasneje pa me je njen nastop tako pritegnil, da sem pustila svoje razmišljanje o vzroku in namenu obiska. Pritegnil me je njen način govorjenja. Uporabljala je sleng in narečne besede, ki jih uporabljam tudi sama med vrstniki. Pri njenem delu pri časopisu Večer pa me je najbolj presenetila njena drznost. Za svoj poklic se je pripravljena spopasti z vso realnostjo. Pripravljena je iti neposredno v vlogo proučevalca,  tudi v vlogo prostitutke in brezdomca. Takšnih predstavitev si želim še več.« (nepodpisana dijakinja 2. b)

»Navkljub dejstvu, da težko najdem kaj, kar bi me manj zanimalo kot novinarstvo, mi je bila današnja predstavitev vsaj deloma všeč. Zaradi svojega neobstoječega zanimanja za delo novinarjev sem se sprva dolgočasil, ko pa je predstavitev začelo vleči v smeri družbenih razmer, psihologije in »dela pod krinko«, sem nekoliko bolje izrabil polne zmogljivosti svojih čutil ...« (Matija Peršak, 2. b)

»Predavanje oz. predstavitev nekdanje gimnazijke mi je bilo nadvse zanimivo. Reportažo nam je predstavila iz lastnih izkušenj in mislim, da je to najboljši način podajanja snovi. Atmosfera v razredu je bila sproščena in študentko Klaro Širovnik smo vsi poslušali z velikim navdušenjem in zanimanjem. Sam si dosti lažje zapomnim stvari in podatke, ki so predstavljeni na malo drugačen način. To, da nam svoje izkušnje podajo študenti, je zelo dobra ideja, saj se z njimi čutimo bolj povezani in jih posledično tudi lažje in bolj poslušamo.  To uro si bom zagotovo zapomnil. »(Simon Žnider, 2. b)

»Predstavitev poklica novinarke se mi je zdela zelo zanimiva. Izvedela sem veliko novega. Zelo mi je všeč ideja, da nam bivši gimnazijci predstavijo njihovo delo. Tako nas lahko navdušijo za različne poklice … Mislim, da bi nam lahko še več bivših dijakov predstavilo njihove poklice. (nepodpisana dijakinja 2. b)

» … Mislim, da je ona lep primer, kako do odločitve za nadaljnji študij, da se res moramo odločiti za tisto smer, tisti poklic, ki nas zanima, da ne gledamo na mnenje drugih, saj konec koncev se bomo s tem ukvarjali mi, zato je pomembno, da smo srečni in da nas delo zabava. Kljub vsem predsodkom o njenem študiju je Klara v svoji kratki karieri že začela stopati po stopničkah proti vrhu …« (Tjaša Vindiš, 2. b)

 

Zapisala: Vida Vidovič, prof.