Uspehi dijakov pri opravljanju izpitov DSD I in DSD II 2019–2020 natisni E-pošta

 

V letošnjem šolskem letu je izpit DSD II opravljalo šest dijakov. Vsi so izpit uspešno opravili, trije v celoti na nivoju C 1, trije pa so pri pisnem izražanju dosegli nivo B2, pri ostalih treh spretnostih (ustno izražanje, slušno in bralno razumevanje) pa nivo C1.

 

Prejemniki certifikata DSD II so: Valentina Lovrec, Rok Mesarič, Florian Toplak, Marko Čeh, Anej Arnuš in Urška Kiselak.

Pri izvedbi izpita DSD I smo imeli v tem šolskem letu zaradi omejitev druženja in daljše prepovedi vstopa v šolo nekoliko več težav. Tik pred zaprtjem šol, 12. 3. 2020, smo v rednem roku izvedli pisni del izpita, pred koncem šolskega leta (19., 22. in 24. junija) pa tudi ustni del izpita. Dijaki so pokazali veliko vztrajnosti in volje, pripravili so zanimive in vsebinsko bogate predstavitve ter svoja prizadevanja in pridobljeno znanje potrdili z visokimi doseženimi rezultati. 17 dijakov je uspešno opravilo izpit, 15 v celoti na nivoju B 1, dve dijakinji pa sta pri slušnem razumevanju dosegli nivo A 2, pri ostalih treh spretnostih (bralno razumevanje, pisno in ustno izražanje) pa nivo B 1.

Zaradi bolezni dijakov v rednem roku smo 26. 5. 2020 izvedli nadomestni pisni izpit. Ti dijaki morajo na rezultate izpita še počakati.

Prejemniki certifikata DSD I so: Nuša Fakin, Jan Fakin, Petra Gabrovec, Nuša Gavez, Julija Herga, Jaka Horvat, Lucija Jančič, Nika Keres, Enej Kovačec, Tjaša Krepek, Lovro Lozinšek, Nika Peklar, Tjaša Šterbal, Kaja Tomasino, Lana Vajda, Zala Veselič, Eva Vidovič.

Vsem dijakom čestitamo za dosežen uspeh!

Profesorice nemščine

TABOR DSD 2019 NA POHORJU

Dijaki tretjih in četrtih letnikov imamo na Gimnaziji Ptuj možnost opravljanja izpita za Nemško jezikovno diplomo DSD I, ki po evropskem referenčnem okviru ustreza jezikovnemu nivoju A2/B1, in DSD II, ki ustreza nivoju B2/C1. Z diplomo dijaki pridobijo dokazilo o znanju nemškega jezika za nadaljnje izobraževanje, kar jim je v pomoč pri izbiri študija v tujini, poklica ter kasneje dobra popotnica pri iskanju zaposlitve.

Priprave na izpit potekajo v obliki dodatne ure nemščine enkrat na teden, ker pa to ni dovolj, smo se dijaki tretjih in četrtih letnikov 21. oktobra 2019, ob osmi uri zjutraj, z avtobusom podali proti Hotelu Tisa na Hočkem Pohorju, kjer je za nas potekal tabor DSD. Šlo je za štiri dnevne intenzivne priprave na prihajajoča izpita.

Delo je potekalo v dveh skupinah. Ločeno smo se pripravljali tretji letniki, ki pisni izpit na stopnji DSD I opravljamo marca, ustni pa predvidoma aprila, in četrti letniki, ki pisni del izpita DSD II odpišejo novembra, ustni del pa jih čaka decembra.

Zaradi velikega števila tretjih letnikov smo se razdelili v dve skupini. Čez dan smo pozornost namenili pisnemu delu izpita, ki je sestavljen iz slušnega, bralnega in pisnega razumevanja. Veliko pozornosti smo namenili tudi slovnici in besedišču. Naše profesorice nemščine, ki so tudi organizatorice tabora, so poskrbele za odlično gradivo in pripomočke, brez katerih se izpita ne bi znali prav lotiti. Po večerji je bil čas namenjen govornim nastopom, predstavitvam tem za ustni del izpita.

Prosti čas smo izkoristili za druženje ob igranju odbojke, košarke in namiznega tenisa. Po večernem delu predstavitev pa sta v prvem nadstropju hotela odmevala hitro govorjenje in smeh ob igranju igre Activity. Ker se hotel nahaja v čudoviti pokrajini, smo se tretji dan podali na voden pohod po Pohorju.

Zadnji dan nas je zjutraj čakal poskusni pisni del izpita, pisanje pisma ali poročila, ki se je večini zdel najtežji. Po kosilu, odličnem kot vsak dan, smo še zadnjič pogledali na Dravsko polje, vidno z balkonov hotela, in se z avtobusom odpravili proti Ptuju.

Tabor je zelo dobra in predvsem koristna izkušnja, brez katere ne bi bili tako dobro pripravljeni na izpit, kot smo sedaj. Rečem lahko, da mi je nemščina po tej izkušnji veliko bližja kot prej. Naše priprave pa se nadaljujejo pri pouku.

Eva Vidovič, 3. b