Ekskurzija na Dansko natisni E-pošta
2.-10. 9. 2011

Danska. Dežela svetlolasih ljudi, nerazumljivega jezika, vetrovnih dni, idiličnih hišk, Severnega morja, pozabljenih Vikingov in svetovno znanih Lego kock.

Na dolgo pot smo se preko Avstrije in celotne Nemčije podali tudi udeleženci že 15. ekskurzije na Dansko, v organizaciji Slovensko – Danskega prijateljstva. Ekskurzije se je udeležilo 48 dijakov  iz srednjih šol celotne Slovenije. Ob pričetku potepanja smo stanovali na južnem delu polotoka Jutlandija, kjer smo si z zanimanjem ogledali najstarejše dansko mesto Ribe. Vendar nas je v tistih krajih čakala še večja zabava. Kaj drugega kot Legoland! Ko smo se naužili zabave in podeželskega zraka, nas je pot zanesla proti severu. Ustavili smo se v najmlajšem danskem mestu Esbjerg, pot pa nadaljevali v mesto Nykobing, kjer so nas za noč sprejeli tamkajšnji dijaki. Ker smo se namenili Dansko prepotovati po dolgem in počez, smo se peti dan ekskurzije v loku podali preko celotne države, do prestolnice Kopenhagen. Ogledali smo si tudi muzej najslavnejšega danskega in tudi svetovnega pravljičarja Hansa Christiana Andersena.

Zadnje tri dni ekskurzije smo preživeli v glavnem mestu in njegovi okolici. Tako smo na primer obiskali mesto Helsingor, kjer smo čez ozek pas morja gledali na Švedsko. Do potankosti smo naslednji dan pregledali znamenitosti Kopenhagna, zvečer pa se sprostili v prikupnem zabaviščnem parku kar sredi mesta, znamenitem Tivoliju. Zadnji dan smo namenili lastnemu pohajkovanju po mestu in seveda nakupom spominkov, ki jih je bilo dovolj na vsakem koraku. Še slikovit večer s slovenskim ambasadorjem in drugimi povabljenimi gosti, in naš velik avtobus je krenil proti domu. Utrujeni, nenaspani, a vendar polni čudovitih vtisov in spominov smo se po dolgih 21 urah le vrnili v našo prelepo Slovenijo.

Nika Rožanc, 4. e