Pri prijateljih na Dunaju natisni E-pošta

Pred koncem lanskega šolskega leta so nas dijaki dunajske gimnazije Bertha von Suttner – Schulschiff obiskalj ter spoznali najstarejše slovensko mesto Ptuj in prestolnico Ljubljano. V dveh kratkih dneh smo se sodelujoči v izmenjavi lahko komaj dobro spoznali, v letošnjem šolskem letu pa smo druženje nadaljevali.

Prvega decembra se nas je 16 dijakov 4.e skupaj z razredničarko Marijo Holc in Slavico Bratuša z avtobusom odpeljalo v glavno mesto Avstrije. Vsi smo komaj čakali, da vidimo gimnazijo svojih prijateljev, saj so nam povedali, da je nekaj posebnega.  Je namreč stoječa ladja na reki Donavi. Gimnazija Bertha von Suttner – Schulschiff (šolska ladja) je na zunaj res videti kot ladja, ko pa stopiš vanjo, je podobna naši šoli. Drugačen je predvsem pogled skozi okno, saj lahko med poukom vidiš ladje, ki po Donavi plujejo mimo. Po prihodu so nam dijaki 7.a-oddelka, s katerimi smo imeli izmenjavo, za dobrodošlico priredili majhno zabavo. Zvečer smo se vsak s svojim gostiteljem odpeljali k njemu domov in spoznali še njegove družinske člane.
Naša izmenjava ni bila počitek od vsakdanjega pouka, saj smo se v petek dopoldne pri pouku pridružili različnim razredom dunajske gimnazije. Učenci in učitelji so nas prijazno sprejeli in nas poskušali čim bolj vključiti v potek šolske ure. Zanimivo je bilo slišati kakšno učno snov v nemščini, med odmori pa videvati učence, stare tudi 10 let. Avstrijski učni sistem se od slovenskega namreč razlikuje tudi v tem, da njihova osnovna šola traja le 4 leta, nato pa začnejo obiskovati srednjo šolo oz. nižjo in višjo gimnazijo.
Po kosilu smo se dijaki po skupinah odpravili v mesto, kjer so nam gostitelji pokazali znamenitosti avstrijske prestolnice, kot so Prater, stolnica sv. Štefana in dunajska univerza. Peljali so nas tudi v značilne dunajske kavarne, nekateri smo si privoščili kos torte sacher. Zvečer smo si v dunajski operi ogledali še moderni balet z naslovom Koraki in stopinje.
Svoj zadnji dan na Dunaju smo preživeli v galeriji Albertina in si ogledali razstavo umetnikov Magritta in Gilberta Kaplana ter zbirko Forberg. Preostali čas smo porabili za ogled stalne razstave Moneta in Picassa ter ogled razkošnih sob, kjer so živeli znani Habsburžani. Nato smo se poslovili od svojih dunajskih prijateljev in si sami ogledali še znan baročni dvorec Schönbrunn ter se sprehodili po parku, ki se nahaja ob njem.
Polni novih izkušenj smo se popoldne z božičnega Dunaja odpeljali proti Ptuju in domače obdarili s spominki z dunajskega božičnega sejma.

Tjaša Steiner, 4.e

 

Pogled na šolo na vodi in dijaki 4. e v Schönbrunnu