ENO • Spomladanski sprehod v gozd 1. a natisni E-pošta

V sredo, 30. 5. 2012, smo se dijaki 1. a skupaj z razredničarko Dobrinko Voršič Rajšp in profesorico pripravnico Barbaro Blažič odpravili v gozd, kjer smo si že v jeseni izbrali drevo, ki smo ga vso leto negovali in opazovali.

Tam nas je spet  pričakal gozdar, gospod Andrej Kovačič, ki pa nas je opozoril, da smo že zamudili začetek pomladi, ko je dogajanje v gozdu zelo intenzivno. Vendar pa smo tudi sedaj opazili veliko sprememb, ki so se zgodile v gozdu od marca, od našega zadnjega obiska. Kot majhni otroci smo  velikokrat nabirali prve zvončke in druge cvetlice, zato smo se takoj spomnili in razumeli, na kaj nas je želel opozoriti. Podal nam je veliko podatkov o lesarstvu, boleznih in ohranjanju gozdov. Le te bomo lahko uporabili v naših seminarskih nalogah, ki jih pišemo v sklopu projekta ENO. Še posebej pa nas je opozoril na nevarnost klopov, saj smo skoraj vsi sedeli na tleh, naslonjeni na drevesa. V Sloveniji je že skoraj 40 % klopov okuženih in nevarnih za bolezni, največ na kočevskem območju.
Naše drevo lepo raste in se bohoti s svojo zeleno krošnjo, mi pa smo se od njega poslovili, saj se šolsko leto zaključuje, s tem pa tudi naše projektne aktivnosti.

Amanda Kralj, 1. a