Projekt Homeseek 2 natisni E-pošta

Projekt Homeseek 2 je tudi v  šolskem letu 2011/12 povezal dijake v azijsko–evropski učilnici (Asia-Europe Classroom). Dijaki iz Singapurja, Malezije, Indonezije, Filipinov, Indije, Litve in Slovenije so se od januarja do junija v azijsko evropski učilnici povezovali pod skupno temo Homeseek2 – peace,  love, dreams.

Doroteja, Lucija, Eva, Tajda, Maruša, Nuša, Ana, Lea in Aljoša (1. c) ter Sanja (2. g) so pod mentorstvom Darje Rokavec in Grega Korošca razmišljali, kaj pomeni dom njim kot posameznikom, kakšen in kje bi bil njihov sanjski dom, kaj dom pomeni njihovim staršem, starim staršem, prijateljem. Svoja razmišljanja so izmenjali z vrstniki vseh sodelujočih držav v projektu. Na forumih so nastajale zanimive zgodbe in še bolj zanimiva komunikacija med mladimi dveh tako različnih kontinentov, kultur, stilov življenja in možnosti.
Skozi fotografijo in intervjuje so predstavljali svojo družino, svoje bivalno okolje, navade in običaje, ki oblikujejo njihov dom. Risali so stripe, ki so odslikavali resen in humoren pogled na dom, delili mnenja o tem, ali je dom samo en, ali jih imaš lahko več in kaj je tisto v prostoru in času, zaradi česar se nekje počutiš doma. Predstavili so vsak svojo državo kot najširši dom, svoj kraj in šolo, ki je, verjeli ali ne, včasih tudi dom. Dijaki so uporabljali različna informacijska komunikacijska orodja (Google Sketchuo, Pixton Comic Creator, Windows Movie Player, Windows Media Maker) in na spletni strani projekta v medkulturnem dialogu ustvarili bogat mozaik pojmovanj, doživljanj in občutenj.
Učili so se drug od drugega, učili so se sodelovanja, izvedeli so veliko zanimivosti o državah, bivalni kulturi, tradiciji, dediščini  in odnosu mladih do življenja, sanj in pričakovanj.
Na osnovi vseh spoznanj, razmišljanj, vtisov, pogovorov, izmenjave mnenj in refleksij na razmišljanja drugih so napisali scenarij in posneli video spot . Ptujski gimnazijci so ga naslovili Čutim dom. Kaj so ustvarili na šolah v drugih sodelujočih državah bomo videli šele jeseni. Azijsko šolsko leto se namreč po enomesečnih počitnicah šele spet začenja.
Verjamemo, da bodo nastali filmi zanimivi in da bomo uživali v pravem Homeseek filmskem festivalu. Ali bomo tudi letos projektni zmagovalci, pa bo ostalo skrivnost še nekaj časa. Kakorkoli se bo izteklo, pomembno je, da smo vsi skupaj doživeli zanimivo medkulturno izkušnjo in se pri tem naučili nekaj zase, nekaj za šolo in veliko za življenje.

Darja Rokavec