Izmenjava z Realschule Übach-Palenberg iz Nemčije natisni E-pošta

V ponedeljek, 11. 6. 2012, smo se v spremstvu profesoric Tatjane Gašparič in Mateje Potrč  ob 13. uri odpravili na pot proti nemškemu mestu Übach-Palenberg ‒ najprej z avtobusom do letališča v Zagrebu, nato pa z letalom do Kölna. Tam so nas  pričakali starši nekaterih dijakov, pri katerih smo preživeli pet zanimivih dni, in seveda profesorica Herrmann, nemška organizatorica izmenjave. Skupaj smo se odpeljali do šole, kjer so se nam pridružili še ostali, potem pa smo se vsak s svojim gostiteljem odpravili proti domu.

Naslednji dan nas je zjutraj najprej pozdravil ravnatelj, dijaki so za nas pripravili tudi kratek nastop, mi smo predstavili našo šolo, mesto in domovino, sledile pa so še tri ure plesa.  Sprehodili smo se tudi po šoli, po kosilu smo  pred šolo lahko igrali nogomet ali druge igre, nato pa smo skupaj z ravnateljem pripravljali večerjo in se eni bolj drugi manj izkazali v naših kuharskih spretnostih.
Seveda se nismo ves čas zadrževali le v šoli, odpravili smo se tudi na izlet v Aachen, kamor smo se odpravili z vlakom. Ogledali smo si Elisenbrunnen in katedralo Karla Velikega, imeli pa smo tudi nekaj prostega časa. Vsi smo opazili, da je v mestu ogromno vodnjakov. Ta dan je bila na sporedu  nogometna tekma med Nemčijo in Nizozemsko, zato smo videli plapolati  veliko nemških zastav ter povsod veliko navijačev, kajti Übach-Palenberg leži le slab kilometer od Nizozemske meje. In ker je zmagala Nemčija, je bilo povsod precej glasno in veselo.
V času našega obiska smo se tudi malo razgibali in se s kolesi odpeljali v Monschau, ki leži ob meji z Belgijo. Kolesarili smo tri ure, potem pa smo se vozili z bobom, ogledali smo si mesto in grad, za nas glavna zanimivost mesta pa je bila gotovo ta, da je znano predvsem po pridelavi gorčice in mlinu, kjer jo pridelujejo. Preostanek večera smo tokrat preživeli v družbi naših gostiteljev, kajti to je bil naš zadnji skupni večer, naslednji dan  smo se od gostiteljev namreč že morali posloviti.
Pred odhodom domov smo si v deževnem Kölnu ogledali še znano kölnsko katedralo Svetega Petra in Marije, sprehodili smo se tudi po starem delu mesta in si ogledali cerkev Sv. Martina. Z vlakom smo se odpravili na letališče in našim nemškim prijateljem še zadnjič pomahali v slovo.
Čeprav nam vreme ni bilo ves čas naklonjeno, smo se imeli lepo, videli smo veliko zanimivega, navezali smo prijateljske stike z nemškimi vrstniki, utrjevali naše znanje nemščine, se naučili tudi nekaj novih nemških besed in preživeli nekaj nepozabnih dni.

http://www.realschule-übach-palenberg.de/

Barbara Bukšek, 1. e / foto: Mateja Potrč