Projekt AEC natisni E-pošta

CROSSING THE BORDERS FEELING THE OTHERS / PREMAGOVANJE MEJA  - OBČUTENJE DRUGIH

V šolskem letu 2011/2012 so v okviru mednarodnega projekta AEC-NET (Asia-EuropeClassroomNetwork) članice knjižničnega kluba Gimnazije Ptuj pod mentorstvom knjižničarke Jelke Kosi sodelovale v mednarodnem projektu Crossing the Borders Feeling the Others/Premagovanje meja  - občutenje drugih.

Petnajst šol iz desetih držav (Grčije, Madžarske, Filipinov,  Indije, Poljske, Cipra, Estonije, Malezije, Indonezije in Slovenije) je ustvarilo virtualno učilnico, v kateri smo raziskovali  izražanje čustev in občutkov v različnih kulturah, predvsem tiste načine, ki so univerzalni in imajo za vse enak pomen. Od novembra 2011 do julija 2012 je 250 sodelujočih dijakov in njihovih mentorjev utrjevalo in razvijalo znanje angleščine in informacijsko-komunikacijske spretnosti, predvsem pa se  veliko naučilo o čustvih. Spletla so se nova prijateljstva.
V pripravljalnem delu projekta smo mentorji oblikovali projektne skupine na šolah, predstavili cilje in zasnovali aktivnosti. Januarja in februarja  je potekal del projekta, imenovan Get To Know Each Other/Spoznajmo se. Oblikovali  smo osebne profile in predstavili svoje hobije, npr. kako povedati rad te imam v čim več jezikih. Nastajali so forumi in wikii. Poudarek je bil na interakciji sodelujočih. Oblikovali smo predstavitve šol in držav ter skupni interaktivni koledar nacionalnih praznikov in pomembnih dogodkov.
Marca in aprila 2012 smo se posvetili čustvom in jih predstavljali s pomočjo zapisov, slik, fotografij, videov in spletnih tekstov. Nastal je slovar čustev, prepoznavali smo obrazno govorico, preizkušali vpliv glasbe na počutje z reševanjem glasbenega kviza. Tako smo vsi udeleženci oblikovali  bazo čustev,  izraženih z uporabo različnih medijev. Ptujski gimnazijci smo ustvarili film I FEEL HOW YOU FEEL (ČUTIM S TABO) in z njim predstavili naš pogled na zaznavanje čustev, ki jih nosijo, sprejemajo in predajajo dijaki naše šole.
Zaključni del,  maja in junija, je bil namenjen ocenjevanju prispevkov vseh udeležencev, reševanju kvizov, komponiranju glasbe čustev in evalvaciji projekta. Ves čas projekta je nastajal Oblak razpoloženj. Vsak je vanj prispeval svoje dnevno razpoloženje in čustva, ki jih je pri tem občutil.
Koordinator obširnega, poučnega in zabavnega projekta je bil Michalis Feidakis, profesor iz grške gimnazije 2nd Ano Liosia Secondary School. Projekt je predstavljen na: http://www.aec.asef.org/projects/current_projects.html

V projektu so sodelovale: Lucija Vilčn, Iris Šömen, Doroteja Meško, Barbara Vute, Iva Milenkovič,  Špela Cvetko, Paula Djukanović, Irena Čačič, Maruša Dovečar, Nika Jošt, Ana Žuran, Lučka Marija Neudauer, Ana Krajnc, Melanie Golob, Urška Ljubec, Karin Novak, Eva Vidovič in Anja Draškovič.

Nastajanje filma Čutim s tabo

Oblak razpoloženja udeleženk projekta

Jelka Kosi

----------------------------------------------------------------