Srečanje Unescovih šol iz Maribora in Ptuja pred hišo stare trte na Lentu v Mariboru natisni E-pošta

Dijakinje Maša  Patafta, Julija Hvalec, Lučka Marija Neuduer in Paula Djukanović so 14. 6. 2013 ptujsko gimnazijo zastopale na srečanju Sodelovanje na področju voda, ki sta ga organizirala Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Evropska prestolnica mladih Maribor 2013.

Razstava Kultura bivanja na in ob reki Dravi, ki je postavljena pred hišo stare trte na Lentu, je bila inspiracija za delo v tematskih delavnicah. Voda in dediščina je bila delavnica, kjer so udeleženci s pomočjo Zavoda za varovanje kulturne dediščine spoznali pomen mlinov ob vodi in si izbrusili mlinski kamen v obliko po lastni domišljiji. Voda in kamen – neločljivo povezana dela narave je bila bolj geološko naravnana delavnica pod vodstvom Geoparka Karavanke, v kateri so mlade poučili, kako voda preoblikuje zemeljsko površje  in opozorili na pomen vode v vsakdanjem življenju, turizmu in zdravstvu. Zadnjo delavnico je vodil raper Trkaj. Na postavljeni razstavi so poiskali zanimive besede,  jih s pomočjo možganske nevihte povezali v verze in skupaj ustvarili družbeno angažiran »rap komad«.

 

V tem času se v kulturno–informacijskem središču Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 na Trgu Leona Štuklja 2 v Mariboru predstavljajo tudi fotografi ptujske gimnazije  Špela Horvat, Rok Tumpej, Oskar Težak in Miha Zupanič z razstavo  Voda – izziv ujet  v fotografski objektiv.

Darja Rokavec