PROJEKT ACES 2012/13 natisni E-pošta

Kaj smo ustvarili in se naučili

Close up skupni časopis bolgarske in slovenske projektne skupine

IZMENJAVA • Bolgarski partnerji na Ptuju (AVTOR: Adam Veselič)

Gimnazija Ptuj je bila kot edina slovenska šola na acesovem natečaju izbrana že petič. V šolskem letu 2012/13 se je naslov natečaja  glasil “REALITY CHECK – HOW WE PERCEIVE AND CONSTRUCT OUR REALITY THROUGH MEDIA. Skupaj s partnersko šolo Private English Language School iz Chelopecha v Bolgariji smo oblikovali načrt projekta in ga naslovili:  Close Up: Our Voices, Our World / Od blizu: naš glas, naš svet.

Glavni cilj projekta je bil s pomočjo projektnih aktivnosti  ozaveščati dejstvo, kako močno orodje pri oblikovanju vsakdanje realnosti so mediji, saj imajo neverjetno močan vpliv na oblikovanje naših mnenj in pogledov. Razvijali smo medijsko pismenost in kritično mišljenje.
Spoznavali smo različne poklice povezane z mediji in se nato sami preizkusili v vlogah novinarjev, fotografov, vizualnih oblikovalcev ... Najprej smo izvedli delavnice pod vodstvom profesionalcev. Filmsko delavnico je vodil snemalec Stanislav Zebec-Stanč, novinarski delavnici pa novinarki, nekdanji ptujski gimnazijki, Polona Ambrožič in Živa Rokavec.
Že kmalu smo pridobljeno znanje uporabili v praksi. Pisali smo prispevke za šolsko spletno stran in medijsko pokrivali decembrski projektni teden na Gimnaziji Ptuj. Pripravili in izvedli smo več intervjujev z gosti, v Štajerskem Tedniku pa je bil objavljen naš čisto prvi intervju s klovneso, Evo Škofič Maurer, ki smo jo gostili na šoli.
Najlepši del projekta pa je za vse nas vedno izmenjava. Dijaki gimnazije Ptuj smo se k našim partnerjem v Bolgarijo odpravili polni pričakovanj in delovne vneme v želji, da uspešno izvedemo naš skupni projekt. Po začetnem spoznavanju in nastanitvi v novem okolju smo začeli uresničevati osrednji cilj projekta – skupni časopis. Obiskali smo tudi prestolnico Bolgarije Sofijo, kjer so nas sprejeli na Bolgarski Nacionalni Televiziji in drugo največje bolgarsko mesto Plovdiv.
Že naslednji teden, nekaj dni po odhodu iz Chelopecha, so nas Bolgari obiskali v Sloveniji, skupaj smo obiskali nekaj slovenskih medijskih hiš in oblikovali naš skupni časopis.
Zaključek letošnjega Aces cikla in predstavitev projektov vseh sodelujočih osnovnih in srednjih šol iz 15 držav se je odvil na zaključni akademiji v Senecu na Slovaškem. Organizatorji so poskrbeli tako za zabavo in dobro počutje gostov, kot tudi za bogate aktivnosti in izobraževalne dejavnosti. Glavni namen Akademije je bila seveda predstavitev našega skupnega projekta, ki smo jo uspešno izvedli z bolgarskimi partnerji. Čeprav smo letošnji projekt šele zaključili, pa smo v želji, da ostanemo del Acesove družine, že iskali novo partnersko šolo, s katero bomo oblikovali projekt za nove izzive v novem šolskem letu.
Najpomembnejši dosežek letošnjega projekta pa je izoblikovana  skupina dijakov, ki skrbi za medijske prispevke in bo svoje znanje širila na mlajše generacije.