Teden izmenjav na Gimnaziji Ptuj natisni E-pošta

V preteklem tednu smo v okviru projektov Comenius in ACES na ptujski gimnaziji gostili partnerski šoli iz Španije in Črne gore, naši dijaki pa so obiskali partnerje na Norveškem in Nizozemskem. Tu so že prvi vtisi ...

SPOMINI NA NORVEŠKO
Čeprav Norveška letos ni bila pokrita z debelo snežno odejo, kot bi  glede na letni čas pričakovali, nas je očarala s prijaznimi ljudmi, urejenimi in razsvetljenimi hišami ter lepo pokrajino.
Že na poti od Osla do mesta Askim smo opazili za nas nenavadne prometne znake, na katerih je bil narisan los. Ta nam v slabem tednu, kolikor je trajala izmenjava, sicer ni prekrižal poti. Za njim smo se ozirali celo na Švedskem, ki  smo jo obiskali kar s tekaškimi smučmi.
Teden je bil poln novih izzivov, zanimivih preizkušenj in mednarodno obarvan. Med mladimi iz kar šestih evropskih držav so se spletle trdne prijateljske vezi. Zelo se že veselimo letošnjega aprila, ko bomo gostili mlade Norvežane. Mentorici: Anita Ekert in Jelka Kosi

Udeleženci izmenjave

KOLO IN DOBRA VOLJA
Dijaki drugih letnikov smo skupaj s profesorjema Davidom Hameršakom in Silvijo Rakuš prvi teden v februarju preživeli na Nizozemskem, v mestu Steenwijk, ki je od glavnega mesta, Amsterdama, oddaljeno približno 100 kilometrov. Pet dni smo bivali pri družinah in z našimi nizozemskimi vrstniki obiskovali pouk, zadnji dan pa smo se potepali po veličastni prestolnici. Obogatili smo se z znanjem o njihovi kulturi in kulinariki, najbolj pa smo se spoprijateljili z njihovimi dobrimi prijatelji, kolesi. Nizozemci so prijazni in gostoljubni ljudje, z nalezljivim smehom in dobro voljo. Preživeli smo čudovit teden in težko že čakamo, da nas naši gostitelji aprila obiščejo v Sloveniji.

Eva Majerič, 2. c

 

OSTAJAJO NEPOZABNI SPOMINI ...
Medtem, ko so bili naši sošolci na obisku na Norveškem in Nizozemskem smo na naši šoli gostili skupino živahnih in simpatičnih dijakov iz JV Španije.
V osmih dneh so spoznali veliko o lepotah, kulturi in sedanjosti Slovenije. V dveh intenzivnih, celodnevnih delavnicah smo raziskovali in primerjali stanje in probleme, ki pestijo obe državi na področju brezposelnosti in ravnanja z odpadki.
Kot je zapisal njihov profesor in mentor Antonio: "Veliko smo se naučili, spoznali drug drugega, se zabavali in s seboj odnašamo nepozabne spomine." Veselimo se že ponovnega snidenja v aprilu, ko mi potujemo v Španijo.

Udeleženci izmenjave

SLOVENSKA ZIMSKA PRAVLJICA
Po našem bivanju v črnogorski Budvi so nas naši prijatelji obiskali na Ptuju. Njihov obisk v najstarejšem slovenskem mestu se je zaradi vremenskih nevšečnosti pričel z enodnevno zamudo, a to ni zmotilo naše dobre volje in načrtovanih dejavnosti. V Sloveniji je goste pričakala prava zimska pravljica, skupaj smo si ogledali zasneženi Bled in belo Ljubljano, ki sta naše goste navdušila. V času izmenjave smo nadaljevali in zaključili naš skupni projekt Dive in diversity v okviru projekta ACES.

Žan Malek Petrovič, 2. a