Obiskali smo Tunizijo natisni E-pošta
Ptujski gimnazijci na Mladinskem gledališkem festivalu človekovih pravic v mestu Sfax v Tuniziji

Skupina dijakov, ki se uči francoski jezik, je pod vodstvom profesoric  Mary Ellen Ramasimanana – Virtič in Tatjane Gašparič pripravila gledališko predstavo Naše pravice, s katero se je decembra 2013 (7.–15. 12. 2013) uspešno predstavila na mednarodnem Mladinskem gledališkem festivalu človekovih pravic v mestu Sfax v Tuniziji.
Projekt je mnogim prinesel nekaj prvih izkušenj, to je bil bodisi prvi polet z letalom, prvi korak na črni celini ali pa prvi stik s kulturo, ki nam je sicer precej podobna, a je vseeno ne poznamo dobro. Marsikdo je prve korake na tunizijskih tleh morda občutil kot manjši ali večji kulturni šok, a vendar smo se tega znebili zelo hitro in se pri izredno prijaznih gostiteljih počutili kot doma.
Po končanem uradnem delu festivala smo se podali v notranjost Tunizije, na rob največje puščave na svetu. Sončni zahod v Sahari smo pričakali na visokih hrbtih kamel, hladno puščavsko noč pa prebili v podzemnem hotelu med Berberi.
Naš teden v Tuniziji je minil vse prekmalu. Prekmalu se je bilo treba posloviti od vsega, kar nas je v tem tednu navduševalo in bogatilo. Ta prijetna izkušnja nam bo dolgo ostala v spominu zaradi čudovitih poznanstev, ki smo jih sklenili, zaradi novih francoskih in arabskih besed, ki smo se jih naučili, zaradi jedi, ki smo jih poskusili, zaradi nove dežele, ki smo jo obiskali …

Tomi Petek, 2. a / Foto: M. E. Ramasimanana – Virtič