Comenius • Očarljiva Nizozemska natisni E-pošta

Naša nizozemska pravljica se je začela 2. februarja 2014 v zgodnjih jutranjih urah, ko smo se z zaledenelega Ptuja z avtobusom odpravili na Dunaj, od koder smo vzleteli proti Amsterdamu. Z bližino dunajskega letališča je naraščala tudi naša vznemirjenost in nešteto vprašanj nam je rojilo po glavi, medtem ko smo čakali, da nas letalo ponese v svet novih spoznanj in izzivov.
Po dveh urah vožnje z letalom so nas na amsterdamskem letališču dobrovoljno sprejeli naši gostitelji, ki so nam krajšali pot v 100 kilometrov oddaljen Steenwijk. Po nekaj sramežljivih pogledih in nasmehih smo že prijateljsko klepetali ob kavi, zvečer pa smo zaradi naporne poti kot ubiti popadali v postelje. Spočiti in polni pričakovanj smo se naslednje jutro s kolesi odpeljali v šolo. Ta so bila naši zvesti popotniki ves čas bivanja na Nizozemskem in nas tudi v slabem vremenu niso pustila na cedilu, saj so nas vsak dan varno pripeljala k pouku. V šolskih klopeh smo se ukvarjali s projektnim delom na temo Včeraj, danes, jutri ter se učili tehnik debatiranja. Kot debaterji smo se Slovenci odlično odrezali, saj smo na tekmovanju kot za šalo premagali dijake iz ostalih gostujočih evropskih držav. Ob popoldnevih smo se veliko družili, pogovarjali in se zabavali ob učenju tujih jezikov ter tkali nova prijateljstva tudi z vrstniki iz Italije, Španije, Nemčije in s Švedske. Zadnji dan izmenjave pa smo preživeli v veličastni prestolnici, ki nas je kljub dežju močno očarala. Amsterdam je čudovito mesto s številnimi kanali, z mostovi in bogato arhitekturo, predvsem pa z nenavadnimi muzeji. Obiskali smo Rijksmuseum in si ogledali veliko zbirko umetnin iz obdobja od petnajstega do devetnajstega stoletja, med njimi tudi Rembrandtovo nočno stražo.
Teden, ki smo ga preživeli na Nizozemskem, je bil res pravljičen, zato ni presenetljivo, da so ob slovesu tekle tudi solze. Vendar sledila je samo še pot domov in radostni objemi staršev, ki so nas pričakali v sedaj že odtaljenem Ptuju. Veselimo pa se že meseca aprila, ko nam bodo naši gostoljubni Holandci obisk vrnili in z nami preživeli teden v Sloveniji.
Dijake sta spremljala profesorja Silvija Rakuš in David Hameršak.

Eva Majerič, 2. c