Gimnazija Ptuj na Kulturnem bazarju 2014 natisni E-pošta

V Kulturnem bazarju združijo moči Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Ministrstvo za zdravje, Slovenska nacionalna komisija za Unesco , kulturne ustanove iz vse Slovenije in Cankarjev dom.

Kulturni bazar je zasnovan kot oblika strokovnega usposabljanja za vse, ki se v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah ukvarjajo s kulturno-umetnostno vzgojo otrok, učencev in dijakov, za kulturne delavce, od leta 2011 pa k obisku vabi vse, ki jih kultura zanima, zlasti otroke in mlade ter njihove starše.
Na prireditvi so predstavljene različne možnosti izvajanja kulturnih dejavnosti za otroke in mladino v okviru kurikula v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah (kulturno-umetnostna vzgoja kot kroskurikularna vsebina) ter obšolskih in zunajšolskih dejavnosti in obveznih izbirnih vsebin.

Na stojnici UNESCO Mladinske platforme so se letos predstavljale UNESCO šole s temo, ki obeležuje Mednarodno desetletje zbliževanja kultur (2013–2022), sodelovale pa so tudi na zaključni prireditvi.

Gimnazija Ptuj je bila še posebej aktivna, saj smo se na stojnici predstavili z ličnimi razglednicami, kjer smo na ustvarjalen način zapisali, kako spoznavamo in zbližujemo različne kulture na naši šoli.  RAZGLEDNICA
Še posebej pa smo ponosni, da sta sklepno prireditev samostojno povezovala kar dva naša UNESCO glasnika, Tadeja Vaupotič (nekdanja dijakinja) in Žan Malek Petrovič (dijak 2. a). V svojih vlogah sta bila izjemna.

V predstavi  je sodelovalo več kot šestdeset ljubiteljskih in profesionalnih instrumentalistov, pevcev in plesalcev, izjemnih tujih glasbenikov, ki delujejo v Sloveniji, slovenskih glasbenikov, ki igrajo glasbo drugih dežel. Glasbeno-plesno predstavo o oddaljeni bližini sonca, ki je eno za vse na modrem planetu, so povezovala razmišljanja slovenskih glasnikov Unesca.
Odlično sta jih interpretirala Tadeja in Žan in popeljala gledalce na barvit glasbeno plesni sprehod  po vseh celinah našega planeta.

Darja Rokavec