Izmenjava Gimnazija Ptuj – Realschule Übach Palenberg natisni E-pošta

V tednu od 28. marca do 3. aprila 2014 je 11 dijakov ptujske gimnazije sodelovalo v mednarodni izmenjavi s srednjo šolo Übach Palenberg iz Nemčije. V petek, 28. 3., je v našo šolo vstopilo enajst radovednih nemških dijakov z namenom, da bolje spoznajo Slovenijo in naše kulinarične dobrote.

Za lažjo orientacijo smo gostom najprej razkazali mesto Ptuj in njegove znamenitosti. Konec tedna so gostje preživeli v krogu naših družin, zato smo ta dan izkoristili tako, da smo jim pokazali našo domačo okolico in jim predstavili sorodnike.  Ker smo jim hoteli prikazati tudi kulinarično plat naše domovine, smo se v ponedeljek odpravili v oljarno Kocbek v Stari Gori, kjer smo videli, kako iz bučnih semen nastane olje, ki nato pristane na našem krožniku. Poskusili smo tudi različne izdelke iz bučnega olja in okusili razliko med različno stiskanimi olji. Po končanem ogledu oljarne smo se odpravili še do pekarne Hojs v Kuršincih v Mali Nedelji. Tam nas je s toplo dobrodošlico sprejel pek, s katerim smo spekli veliko dobrot. V pravi pekovski opravi v belem plašču in kapi smo sami pripravili različne žemljice, pico in kruh. Pripravili smo tudi prave slovenske kremne rezine, ki so gostom še posebej teknile. Glavna sestavina pekovskih izdelkov je seveda moka, zato smo si v bližnjem mlinu Žnidarič pogledali, kako danes meljejo različna žita in potem pakirajo moko.
Seveda smo se odpravili tudi po Sloveniji in goste v torek popeljali na Bled, kjer smo ob pogledu na Blejsko jezero in naravo uživali ob kremnih rezinah. A naša pot se tu še ni končala. V Ljubljani smo si v kratkem sprehodu ogledali znamenitosti in ob tem prav uživali. Nato smo se še sami podali na odkrivanje mesta.
V sredo smo bili 3 ure pri pouku, nato pa smo svoja doživetja, občutke in kreativnost poskušali zliti na papir. Idej in domišljije nam seveda ni manjkalo. Nastali so zelo zanimivi plakati z veliko slikami in lepimi vtisi ter doživetji. Popoldan po končanih delavnicah pa smo v športnem duhu preživeli na Ranci.
V četrtek, 3. aprila 2014, smo z našimi gosti še 2 zanimivi uri preživeli pri pouku, potem pa je že prišel čas za slovo. Hitro smo naredili še zadnjo skupinsko spominsko fotografijo, ki nas bo opominjala, da prijateljstvo ne pozna meja.

Sodelovali so dijaki: Nastja Sluga, Nina Venta, Kaja Novak, Laura Bratušek, Mitja Zorec, Janja Peklič, Matevž Kukovec, Vanja Anžel, Barbara Gabrovec, Mario Kramberger, Lina Malovič; mentorica: mateja Potrč.

Barbara Gabrovec, 1. d