Mladi ptujski filmarji po nagrado v Beograd natisni E-pošta

Preteklo šolsko leto se je skupina ptujskih gimnazijcev z različnimi pogledi in razmišljanji pod mentorstvom profesorice Irene Ivanuš lotila snemanja kratkega filma na temo človekovih pravic, konkretno diskriminacije migrantov, za natečaj v okviru festivala PLURAL+ Youth Video Festival 2011 . Ta video festival za mlade na temo migracij, različnosti in socialne vključenosti je skupni projekt United Nations Alliance of Civilizations (UNOAC) in Mednarodne organizacije za migracije (International Organization for Migration -IOM) s podoporo mnogih partnerskih organizacij po vsem svetu.

Socialne razlike so izziv tudi za nas, ki odraščamo, zato smo se odločili, da bomo na njih opozarjali tudi naše sovrstnike. Snov za zgodbo smo našli v ne tako oddaljenem vojnem času na Balkanu, ko je tudi v našem mestu živelo veliko beguncev, v središče pa smo postavili tipično slovensko najstnico, ki ob izživljanju vrstnikov nad sošolcem, beguncem iz Bosne, ostaja ravnodušna, dokler …

Kratki film smo snemali nekaj mescev, saj je bilo potrebno veliko prilagajanja in energije. Z veliko potrpežljivosti smo ustvarili kratko (5 minut) in daljšo verzijo filma (20 min). Ker smo se naloge lotili kot čisti amaterji in zgolj iz dobre volje, je bila prejeta nagrada v kategoriji Plural+, Balkan Award toliko večje presenečenje. Svečana razglasitev nagrajencev v vseh kategorijah je bila 10. novembra 2011 v New Yorku, mi pa smo bili nagrajeni z ekskurzijo v Beograd, da prevzamemo nagrado.

Tako smo trije dijaki, Oskar Težak, Marko Veselič in Vito Vidovič Bintchende, skupaj z mentorico Ireno Ivanuš in spremljevalcem Gorazdom Ojsterškom 27. novembra 2011 odpotovali v Beograd, kjer so naš film projicirali na eni izmed beograjskih šol. V OŠ  Kralja Petra I. so nas otroci sprejeli z navdušenjem, mi pa smo bili navdušeni nad njihovim iskrenim odnosom in sproščenostjo med šolskim časom. Udeležili smo se podelitve nagrad, posneli intervju za nacionalno srbsko televizijo ter si ogledali še veliko drugih, boljših in slabših  filmskih izdelkov iz vsega sveta, ki so bili predstavljeni v okviru festivala. Ugotovili smo, da je najpomembnejša dobra ideja in enostavna izvedba.

Na podelitvi nas je pozdravil in nam čestital tudi  predstavnik slovenskega veleposlaništva v Beogradu, pooblaščeni minister g. Milan Predan. V štirih dneh smo imeli priložnost dodobra spoznati tudi vodjo medijskega centra v Beogradu Miomirja Rajčevića in glavnega sponzorja Balkan Plural+ Award, Kanadčana Samirja Nasra. Spoznali smo tudi mlade filmske ustvarjalce iz Hrvaške. Ob vsem tem nam je ostalo tudi nekaj časa za pohajanje po Beogradu. Po več postankih v slaščičarni, pogledu na s soncem obsijano Skadarlijo, občudovanju mogočne skupščine in malo drugačnih, pravoslavnih cerkva, smo se prepričali, da je Beograd kraj, vreden obiska.

Projektna skupina: Tina Fekonja, Vito Vidovič Bintchende, Oskar Težak, Tjaša Lubec, Žan Kostanjevec, Primož Vidovič

Mentorica: Irena Ivanuš

Režija: Oskar Težak, Marko Veselič

Scenarij: Tina Fekonja, Vito Vidovič Bintchende

Kamerman:Marko Veselič

Make up: Tjaša Lubec

Igralci: Nuša Kramberger, Primož Vidovič, Nina Štagar, Žan Kostanjevec, Nejc Vajda, Ingrid Marovič, Martin Cvetko, Jernej Čuš, Jana Lončarič

Tehnična ekipa: Tjaša Lubec, Nuša Malovič, Matej Rebek, Andraž Šilak, Anja Bezjak

Zahvala: SIP TV, Irena Ivanuš

Nekaj vtisov ...