Državno tekmovanje v znanju zgodovine natisni E-pošta

V soboto, 31. marca 2012, je na Dvojezični srednji šoli Lendava potekalo 11. državno tekmovanje mladih zgodovinarjev Slovenije. Tema, ki so jo proučevali  trije najbolje uvrščeni dijaki iz šolskih tekmovanj, je bila Politični in gospodarski razvoj pri Slovencih od konca 18. stoletja do Bachovega absolutizma. Testna pola je bila ločena za gimnazije (42 šol) in strokovne šole.

Zmagovalka šolskega tekmovanja Tina Fakin (2. a) se tekmovanja žal ni mogla udeležiti, zato so našo šolo zastopali Klemen Petek (3. a), Barbara Petrovič (2. a) in Ivana Djakovič (2. g), četrtouvrščena na šolskem tekmovanju.Dijaki so najprej tekmovali za posamična priznanja, nato pa je sledil še  skupinski – terenski del, ki vsebuje značilnosti lokalne zgodovine. Gradivo je bilo zelo obsežno – ok. 350 strani. Na presenečenje vseh tekmovalcev se je v testni poli pojavilo kar nekaj vprašanj o Lendavi v omenjenem obdobju. Gradivo o lokalni zgodovini si namreč dijaki običajno razdelijo, saj ga rešujejo vsi trije skupaj. Izkazalo se je, da je ta sprememba vplivala na posamične rezultate.
Podeljena so bila le tri zlata in sedem srebrnih priznanj, kar predstavlja manj kot deset odstotkov tekmovalcev, pa še ta so bila podeljena  po prilagojenem pravilniku. Toda kljub temu so naši tekmovalci dobili bronasta priznanja, s pripisom za izjemen uspeh. V seštevku pisnih delov in terenskega dela so le za nekaj točk zaostali za najboljšimi in dosegli trinajsto mesto. Ker so vložili ogromno truda in tako  pridobili veliko zelo podrobnega znanja o obdobju ter zelo uspešno zastopali šolo,  jim še enkrat iskreno čestitam.

Jelka Kokol Plošinjak, mentorica