Strokovna ekskurzija v Grčijo natisni E-pošta
2.–6. 4. 2012 / 16.–21. 4. 2012

V skladu z učnim načrtom smo v aktivu zgodovine tudi za letošnje šolsko leto načrtovali strokovno ekskurzijo v Grčijo. Zaradi izjemnega interesa pri dijakih smo se odločili, da letos v mesecu aprilu pripravimo kar dve ekskurziji v celinski del Grčije. Strokovni ekskurziji sta bili zasnovani medpredmetno. Izhodišče je bila zgodovina, povezali pa smo se z geografijo, slovenščino ter filozofijo, torej s predmeti, s katerimi se zgodovina v doseganju ciljev pri spoznavanju antike najbolj povezuje.

Pot do Grčije smo premagali v nekajurni avtobusni vožnji do Ancone, kjer smo se vkrcali na ladjo ter odpluli do grškega pristanišča v Igoumenitsi. Tukaj se je začelo raziskovanje po sledeh antičnih Grkov. V štirih dneh na tleh Grčije so dijaki v živo spoznali avtokefalne samostane v Meteori (čudo narave), svetišče v Delfih (antično središče in preročišče sveta), Atene (akropola, trga Sintagma ter Omonia, grški večer), korintski prekop, Mikene, gledališče v Epidavrosu ter zadnji dan še antično Olimpijo (prizorišče antičnih olimpijskih iger). Ob vsem tem so seveda spoznavali grške življenjske navade (prometni kaos, grška sproščenost), jezik ...
Sodeč po zapiskih iz delovnih listov je bila to za dijake nepozabna in v prvi vrsti zelo poučna ekskurzija, kakršnih pa se lahko dijaki na ptujski gimnaziji udeležijo izjemno veliko.

Vodja ekskurzij: Boštjan Šeruga / Jelka Kokol Plošinjak
Spremljevalci: Igor Šeruga in Vida Otič / Tatjana Pichler in Janja Terbuc

 

Boštjan Šeruga