23. april – UNESCOV SVETOVNI DAN KNJIGE natisni E-pošta

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je namenjen  povezovanju avtorjev, založnikov, učiteljev, knjižničarjev, javnih, nevladnih in zasebnih organizacij z javnostjo v želji po spodbujanju bralne kulture. Praznovanje tega dne je mednarodni dogodek, ki ga je organizacija Unesco razglasila leta 1995. Organizira ga z namenom, da  po vsem svetu promovira branje, objavljanje in zaščito intelektualne lastnine s pomočjo zakonodaje o varovanju avtorske in sorodnih pravic.

H globalnemu praznovanju dneva knjige se pridružuje tudi naša šola. 23. april je sicer tudi datum smrti  Williama Shakespeara, zato  smo mu ob letošnjem svetovnem dnevu knjige posvetili razstavo, ki je na ogled v knjižnici Gimnazije Ptuj do 1. maja 2012.

Letošnji dan knjige je posvečen prevajanju. Po besedah Irine  Bokove, generalne sekretarke Unesca je prevajanje korak k boljšemu razumevanju in prijateljstvu med ljudmi,  njihovi raznolikosti in potrebi po dialogu. Povedala je tudi: »Prevajanje je eno izmed vodilnih načel ustvarjalne raznolikosti, ki vsak posamezen jezik bogati prek njegovega stika z vsemi drugimi svetovnimi jeziki."
Slovenija je ena redkih držav,  ki svetovni dan knjige v sklopu Slovenskih dnevov knjige praznuje več dni. Društvo pisateljev Slovenije je v času od 16. do 20. aprila 2012 organiziralo 17. Slovenske dneve knjige, ki so potekali pod geslom »Knjiga je živa«. Osrednja dogajanja so potekala v Ljubljani, na prenovljenem Kongresnem trgu, in na prizoriščih v Kopru, Trstu, Novem mestu, Celju, Velenju in Mariboru. Na knjižnem sejmu v Ljubljani  je na 45 stojnicah knjige s popustom ponujalo 40 slovenskih založb.  Dogajanje je bilo posvečeno avtorjem in knjigi kot nosilcu znanja in čustvovanja in  je bilo vsak dan zaokroženo s temo dneva - Ljubljana, Pomlad, Raznoterost, Spomin, Obilje. Mladinski kulturni center Maribor je v času od 20. do 26. aprila 2012 prirejal 15. festival slovenski dnevi knjige pod naslovom Ko te napiše knjiga. Posvečen je lbil iteraturi in literarnim ustvarjalcem, v ta namen so pripravili raznovrstne prireditve, kot so: literarni nastopi, okrogle mize o literaturi in literarni teoriji, knjižne razstave, pesniški turnir – tekmovanje izbranih pesnikov za naziv “Vitez pesniškega turnirja”, literarni simpozij, razprave o trenutnemu stanju in prihodnosti ter strategiji e-založništva in e-knjig v Sloveniji  in številne druge.
Ljubljana je lani predala prestižno Unescovo titulo Svetovne prestolnice knjige Buenos Airesu. Argentinska prestolnica pa bo knjižno štafeto danes za leto dni predala armenskemu Erevanu.

Vabljeni torej k ogledu razstave z mislijo na podatek iz poročila  Statističnega urada Republike Slovenije, ki je med drugimi statističnimi podatki o knjigah, branju in knjižnicah v Sloveniji za leto 2010 objavil pomenljiv podatek, da je za branje knjig posameznik, starejši od deset let, v prostem času porabil povprečno 23 minut na delovni dan, ob sobotah in nedeljah pa 22 minut … (Vir: STA)

Jelka Kosi