Comenius • Norveška in Nizozemska na obisku natisni E-pošta
19.-25. 4. 2012

V četrtek, 19. aprila 2012, so v večernih urah v Slovenijo prispeli prijatelji iz Norveške in Nizozemske, ki smo jih že zelo težko pričakovali.  Ker se nismo videli že skoraj dva meseca, smo se ponovnega srečanja zelo veselili.

V sedmih dneh bivanja na Ptuju smo našim gostom poskusili na čim bolj zanimiv način predstaviti našo deželo, navade, kulinariko in narediti njihov prvi slovenski teden nepozaben. Že v petek smo jih peljali k pouku in jih predstavili sošolcem. Kasneje  jim je pevski zbor zapel nekaj slovenskih in tujih pesmi, pozdravila pa jih je tudi gospa ravnateljica Melani Centrih. V popoldanskih urah smo jim pokazali staro mestno jedro in grad.
V soboto smo jih popeljali v Postonjsko jamo, k Blejskemu jezeru in v glavno mesto. Ker smo konec vikenda preživeli sami, smo se odločili, da pripravimo piknik, ki je bil nedvomno zelo pester in zabaven. Po neprespani noči smo v ponedeljek zjutraj že hiteli na ogled najstarejše hidroelektrarne Fala  in nato zavili proti Donački gori. Pohoda se resnici na ljubo nihče ni preveč veselil, ampak vrh smo kljub temu vsi osvojili in bili na vrhu nagrajeni s čudovitim razgledom. Večer je bil spet samo naš. Vsi smo se zbrali pri meni doma, peli smo karaoke in gledali film.
Torek smo preživeli v šoli. Zjutraj smo imeli delavnice na temo voda, po kosilu pa športne aktivnosti. Čeprav smo nekateri v ponedeljek ugotovili, da nam manjka kondicije, ta dan nismo imeli težav, saj smo igrali badminton, odbojko ali nogomet. Popoldan smo se z vlakom odpravili v Maribor. Tam smo naprej nakupovali v Evroparku, kasneje pa smo gostom pokazali tudi stari del mesta in prenovljen trg Leona Štuklja.
Kljub številnim uram, ki smo jih preživeli s prijatelji iz Norveške in Nizozemske, je ura slovesa prišla kar malo prehitro. V sredo opoldne smo se morali posloviti in čeprav smo se dogovorili za ponovna srečanja, je bilo slovo težko.

Več o izmenjavi: http://raindropsgimptuj.weebly.com/nizozemska-norvescaronka.html

Sanja Špindler, 2.g