Medgeneracijsko povezovanje – podajmo si roko natisni E-pošta
14. srečanje UNESCO ASP mreže Slovenije

V petek, 7. 12. 2012, smo se predstavnice Gimnazije Ptuj Lučka Marija Neudauer, Iris Šömen, Eva Zorko ter profesorica Nataša Kostanjevec zjutraj zbrale pred Gimnazijo Ptuj in se z avtobusom odpravile v Ljubljano, na 14. srečanje UNESCO ASP šol Slovenije.

UNESCO (angl. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) je organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, ki deluje pod okriljem Organizacije združenih narodov (OZN).
Srečanje je potekalo v ljubljanskem Koloseju, kjer sta se nam pridružili še profesorica Darja Rokavec in dijakinja Tadeja Vaupotič. Prireditev, ki se je udeležujejo UNESCO šole Slovenije, poteka že 14 let, namen druženja pa je počastiti 10. december – mednarodni dan človekovih pravic.
Osrednja tema letošnjega srečanja je bilo medgeneracijsko povezovanje – podajmo si roko. Predstava se je začela z gledališko igro, ki so jo pripravili dijaki ŠC Ravne na Koroškem. Sledil je pozdravni nagovor gospe Simone Kralj, ravnateljice OŠ Jožeta Moškriča, program pa se je nadaljeval s pevskim nastopom vrtca Pedenjped in recitalom, ki nam je sporočal, da umetnost povezuje generacije in narode. Nagovorila nas je tudi ga. Marjutka Hafner, direktorica Urada za UNESCO. Po njenem nagovoru smo uživali še v plesnem nastopu OŠ Sostro, impro-ligi Gimnazije Nova Gorica ter pevskem nastopu Tjaše Kern. Osrednji gost prireditve je bil mladinski pisatelj Dim Zupan, ki so ga tudi intervjuvali. Po intervjuju so se zvrstile še tri točke − glasbeni nastop osnovnošolskega banda White fire, dvojezična igrica Ko nas pazi babica ter harmonikarski nastop družine Ančimer, prireditev pa se je zaključila z UNESCO himno. Med raznimi zanimivimi točkami vrtcev, osnovnih šol ter gimnazij so podeljevali UNESCO certifikate ASPnet Slovenije po središčih. Gimnazija Ptuj je prejela mednarodni certifikat.
Prireditev nama je bila všeč, bila je zelo zanimivo pripravljena in je dobro predstavila pomen medgeneracijskega sodelovanja in načine izvajanja. Otroci, učenci, dijaki UNESCO šol smo zavezani številnim ciljem in eden izmed njih je učiti se živeti skupaj, tudi medgeneracijsko.

Iris Šömen in Lučka Marija Neudauer, 2. e