V šolskem letu 2022/2023 so se dijaki naše gimnazije odlično odrezali na natečaju Evropa v šoli. Tekmovanja so se udeležili na dveh področjih, in sicer na področju literarnega in video ustvarjanja, kjer so zasedli najboljše uvrstitve na državni ravni.

Literarni natečaj:

Eva Žunkovič (4. C) je pod vodstvom mentorice Anite Ekert dosegla 2. mesto na državni ravni.

Video natečaj:

Zala Cebek in Larisa Gragar (4. A) sta pod vodstvom mentorice Mojce Kobale Pahor dosegli 1. mesto na državni ravni, (dostopno na: https://www.youtube.com/watch?v=y-9dWfaw7uM&t=15s) ter Miha Godicelj in Nino Šegula (4. B), ki sta pod vodstvom mentoric Jelke Kokol Plošinjak in Mojce Kobale Pahor dosegla 3. mesto na državni ravni

(dostopno na: https://www.youtube.com/watch?v=qXQsOb81b5Y ).

Dijaki so bili nagrajeni z obiskom Muzeja narodne osvoboditve v Mariboru, kjer so se udeležili delavnice o miru.

 

Vtisi ustvarjalcev filma in udeležencev nagradnega izleta

Sestanek z gospodom Žgečem je bil zelo razgiban in zanimiv, saj sva zanj oba (z Ninom) imela veliko vprašanj, ker je bil tudi sam udeleženec vojne za osamosvojitev. Hvaležna sva bila, da je gospod Žgeč z navdušenjem in s ponosom odgovarjal na vprašanja, kar je dodatno prebudilo zanimanje tudi v naju. Takšna izkušnja se ne pozabi zlahka.

(Miha Godicelj in Nino Šegula)

 

Obisk Auschwitza v oktobru 2022 naju je zelo pretresel in s tem navdihnil, da bi delili njegovo zgodbo v modernejši obliki. Tako sva se odločili, da pripraviva fotozgodbo na to temo. Združili sva svoja hobija, risanje in pisanje, in ju povezali v celoto. Predstavili sva celotno zgodbo od prihoda v taborišče, trpljenja in do bridkega konca. Upava, da sva s svojim prispevkom nekoliko osvetlili to problematiko in razširili zavedanje o njej tudi med mladimi. Meniva, da je taborišče kraj, ki bi ga moral obiskati vsak, saj grozot, ki so se tam dogajale, ne smemo pozabiti.

(Zala Cebek in Larisa Gragar)

 

O nagradnem izletu

Delavnica v muzeju je bila zelo kreativna ter poučna, prav tako pa je celostno zajela temo natečaja. Na zanimiv način smo se naučili veliko o povezavi dogodkov iz prejšnjega stoletja z današnjim časom in dobili uvid vanje iz malo drugačnega zornega kota.

(Larisa Gragar)

(Visited 46 times, 1 visits today)