Nedavno so se pri nas srečali dijaki gledaliških programov štirih slovenskih gimanzij. Dijaki prvega U letnika – gledališčniki so imeli za nalogo, da “igrajo novinarje”. Pomešali so se med skupine in nastalo je tole poročilo.

***

Skupina 4 je bila v gledališču, v zgornjem prostoru nad dvorano. Takoj ko smo prispeli so se punce prvo spoznale, potem pa se ogrele. Najprej so sprostile in umirile telo, potem pa še naredile govorne vaje. Ena izmed govornih vaj je bila na primer žena žanje žito, kar so večkrat ponovile z različnim tempom. Naredile so še gibalno ogrevanje in sicer menjavanje pozicij sedanja na tleh z različno hitrostjo. Za tem so vzele stole, se posedle v krog in mentorica Manca jim je povedala idejo za njihov nastop. Ideja je bila da bodo zaigrale zbiranje odvisnikov z različnimi zasvojenostmi. Vsaka si je izbrala s čem bo njihov lik zasvojen in ime, ki je moralo vsebovati njihovo odvisnost npr. Borut Likar je zasvojen z likanjem, Lučka Božič z božičem, itd. Po prostoru so hodile v vlogi svojega lika, da so se vživele v vlogo. Izmenjale so si ideje in zamisli kako bi na čim bolj smešen način prikazale svoj lik in njihovo zasvojenost. Večina njihovega nastopa so potem tudi improvizirale kar jim je zelo dobro uspelo. Ko so končale smo se odpravili v dvorano in počasi so se začele skupine predstavljati. Ko je bila skupina 4 na vrsti so se zelo izkazale in bile so zelo dobre ter smešne. Povedale so nama da so dobile veliko pohval in vse iz skupine 4 so pohvalile organizacijo tega dogodka ter vsem je bilo zelo všeč.

Pia in Lena

***

Dan 1: Prejšnji teden, smo imeli dijaki 4 gledaliških šol srečanje (festival), pri nas doma na Ptuju. Zbrali smo se v MGP ob 11. uri, kjer smo najprej imeli nagovor naše županije, Nuške Gajšek, nato pa še našega cenjenega ravnatelja, Boštjana Šeruge. Po nagovorih smo se odpravili na kosilo in ogled šole, kasneje pa na delo po skupinah. Prvi letniki smo tokrat bili novinarji, medtem ko so ostali delali mešano. Vodja naše skupine je bila Ina Ostroško. Novinarki naše skupine sva bili Lučka Solina in Ela Šalamon. Najprej smo imeli ogrevanje z nam vsem dobro znanim profesorjem Samotom, nato pa smo  probali priti na skupno idejo za predstavo, in za boljše spoznavanje igrali igro step in improvizacije. Prišli smo na idejo, da bi uprizorili, kako je šla mala punčka spat, njene sanje pa so bili liki iz različnih pravljic našega otroštva. Kasneje smo se vsi skupaj dobili v MGP, kjer je vseh 8 skupin prikazalo, kaj se da storiti v tako malo časa, z čistimi tujci. Bilo je prav zabavno gledati sovrstnike, ki so s pomočjo svojih idej in domišljije ustvarili igro. 4 letniki iz Gimnazije Nova Gorica, tem iz Gimnazije Ljutomer so nam pokazali, kaj so delali še lansko leto, bilo je kar zanimivo. Kasneje pa smo se odpravili na »after party«, kjer nas je pričakala juha ter mafini. Naš šolski band pa je seveda zaigral nekaj pesmi, da smo res lahko uživali. Konec je bilo okoli 10.30, mi pa smo veselo odšli nazaj domov, se spočit za naslednji dan.

Dan 2: Drugi dan se je začel že malo bolj zgodaj, in sicer že ob 8. uri. Zbrali smo se pred gledališčem, hitro odšli v skuine na svojo lokacijo. Tokrat sva bila novinarja Lučka Solina in Maks Sužnik, pri naši predragi Ini Ostroško. Začeli smo z ogrevanjem, ki pa je bilo tokrat malo drugačno. Ogrela nas je profesorica iz SVSGUGL, nato pa smo spet za boljše spoznavanje imeli igro step in improvizacije. Tokrat, pa je bila naša predstava malo drugačna. Nismo namreč bili v gledališču, vendar zunaj, in smo predstavljali nekaj malega zgodovine našega čudovitega Ptuja. Hitro smo končali z vajami, ter pravočasno odšli na kosilo v SŠC, nakar pa smo se vrnili nazaj v MGP, da smo si še zadnjič pokazali kaj smo ustvarili. Na koncu, sta imeli še SVSGUGL ter Gimnazija Ptuj, 4 letniki predstavi, kjer so pokazali, kaj so delali lani, ob koncu 3. letnika. Naš profesor samo je na koncu imel še govor, nato pa smo si pomahali v slovo. Žal je takih lepih trenutkov tudi konec, in z tem smo končali naš festival. Se vidimo naslednje leto, v Ljutomeru.
Lučka, Ela in Maks

***

Prvi dan se je začel malo pred enajsto dopoldne pred Mestnim gledališčem Ptuj, kjer smo se zbrali dijaki in profesorji iz Ljutomera, Ljubljane ter Nove Gorice. Vsakega od nas so razdelili v eno izmed osmih skupin. Toplo sprejeti smo bili v gledališču, kjer so nas gostoljubno pozdravile dijakinje ptujske gimnazije. Po uvodnem delu se je že čutila lakota, zato smo se odpravili proti Šolskemu centru Ptuj, kjer nas je čakalo pripravljeno kosilo. Po okusnem obroku smo naše goste popeljali po naši šoli, jim predstavili prostore in dejavnosti. Nato smo se razdelili na določene lokacije po Ptuju. Sam sem bil del ekipe sedem, vodil jo je Jaka. V knjižnici Ivana Potrča smo se srečali s profesorico Ajdo. Z nami je delila nekaj iger, nato pa nas je pustila, da sami raziskujemo. Začeli smo z razpravo o idejah za našo predstavo, ki smo jo izvedli isti večer v gledališču. Sprva sem mislil, da bom le novinar, a so me drugi dijaki prepričali, naj sodelujem tudi kot igralec. Rodila se je ideja o sodobnem svetu, ki ne razume umetnikov in jih označuje kot “čudake”. Odločili smo se, da to temo obrnemo v šali. Skupaj smo napisali scenarij o štirih osebah, ki gledajo televizijo, pri čemer je eden strasten oboževalec umetnosti, drugi pa nasprotno razpoloženi. Ostali člani ekipe smo predstavljali različne TV oddaje. Sam sem prevzel vlogo sarkastičnega novinarja, ki opazuje in intervjuva umetnike kot nekakšna “eksotična” bitja v njihovem okolju. Naša predstava je vključevala različne oblike umetnosti, kot so igra, poezija, ples in slikanje, vsaka predstavljena s strani enega od igralcev. Zgodba se mi je zdela izjemno zanimiva, saj je navzven delovala kot komedija, a smo umetniki skozi to poskušali sporočiti svetu, da smo tudi mi ljudje, četudi smo drugačni. Prvi dan se je zaključil v gledališču, kjer smo si ogledali predstave drugih skupin ter predstavitvi dveh šol. Prvi dan mi je bil izjemno všeč, saj je bila moja ekipa res super. 

Drugi dan smo začeli malo hitreje tj. ob deveti uri zjutraj. Prišel sem v gledališče kjer me je že čakala moja nova skupina. Na hitro smo se spoznali in kar hitro je ekipa začela delati, za drugi dan sem se odločil da bom le novinar saj sem se hotel preiskusiti tudi v tem. Ekipa je porabila presenetljivo malo časa za izbiranje teme kar me je presenetilo saj smo prvi dan potrebovali bistveno več časa. Odmaknil sem se v zgornje nadstropje gledališča kjer sem imel vse pod kontrolo. Opazoval sem kako sestavljajo zgodbo o pohodu na Triglav z različnimi liki in karakteristikami. Hitro je minilo par urc in že smo bili na poti k šolskem centru kjer nas je čakalo kosilo. Po kosilu sem imel še nekaj prostega časa nato pa sem se odpravil nazaj v gledališče. Ogledali smo si predstave vseh osmih skupin in predstavitve šol, ki so bile tokrat vsaj meni bolj zanimive. No po slovu pa sem se odpravil proti domu in povedal postopek še mojim staršem ki jih je že močno zanimalo kaj smo delali cela dva dni. 
Neo

***

1. DAN
Dan smo začeli ob 11. uri v Mestnem gledališču Ptuj. Tam so vse dijake prijetno sprejele in umestili v njihove skupine. Po sprejemu smo se vsi odpravili v šolski center, kjer nas je čakalo kosilo. Po končanem kosilu so vsi dijaki iz drugih krajev imeli ogled Gimnazije Ptuj. Vsaka skupina se je nato odpravila k svojim določenim mestom za pripravo.

 Moja skupina je svoje priprave imela v kulturni dvorani v gimnaziji. Tam so se najprej vse spoznale, nato pa naredile ogrevanje s profesorjem. Po ogrevanju je profesor odšel in ostale smo same. Za točko so se odločile dokaj hitro, saj so vse že imele izkušnje s plesom. Vsaka je podala svoje misli in ideje za točko in hitro so sestavile keografijo. Dolgo so vadile in spreminjale ali dodajale k njen, amapak nakoncu so bile vse zadovoljne.

Ostalo nam je še pol ure preden smo se morale odpraviti nazaj v mestno gledališče. Vse smo se bolje spoznale in skupaj smo jedle prigrizke, ki so nam bili namenjeni. Vprašala sem jih kako se jim zdi naša gimnazija in odgovorile so, da jim je zelo všeč vsa dekoracija na šoli ter bile so navdušene nad Petico.

Ko se nam je čas iztekel smo se skupaj odpravile do mestnega gledališča, kjer je vsaka skupina predstavila njihovo točko. Za vsemi točkami sta še dve šoli pripravili predstavi za nas.

 Po zaključko smo vsi odšli do stare steklarne, kjer nas je čakal topli obrok. Po obroku je zaigral naš šolski band in srečanja je bilo konec okoli 9. ure.

2. DAN
Tokrat se je dan začel že ob 9. zjutraj v mestnem gledališču. Tam so se vse skupine zamenjale in dobile prostore za današnje priprave.

Tokrat se je moja skupina pripravljala v stari steklarni. Najprej so imeli ogrevanje s profesorjem in ko je odšel so se vsi predstavili. Spoznavali so se skoraj eno uro in se dobro ujeli.

 Na začetku se niso morali odločit kako bi njihova točka izgledala, ampak so po nekaj časa prišli na skupno odločitev. Začeli so vaditi in vedno več idej jim je prišlo na pamet. Na koncu so točko odlično pripravili z veliko novimi spremembami. Med vajami so imeli odmore kjer so se vsi boljše spoznali in kaj prigriznili.

Potem smo se vsi odpravili v šolski center, kjer nas je čakalo dobro kosilo.

Po obroku smo se odpravili v mestno gledališče in vse skupine so predstavile njihovo točko. Po točkah so tri šole (med njimi tudi Gimnazija Ptuj) odigrale oz. odplesale njihove točke, ki so jih pripravili že pred festivalom. Vsi so bili odlični in se dobro imeli.

Po koncu so se vsi poslovili in odšli domov.
Tjaša, Katja, Laura

***

 V četrtek, 23.11.2023, smo se ob 11:00 uri zbrale štiri šole v mestnem gledališču Ptuj. Po govoru županje MO Ptuj in ravnatelja gimnazije Ptuj, smo se razdelili v osem skupin. Ob 12:30, nas je že čakalo kosilo v ŠC Ptuj nato pa smo vsak z svojo skupinico naredili ogled naše prečudovite gimnazije. Glede na reakcije dijakov iz drugih šol, predvidevam, da se jim je šola zdela izjemno lepa in moderna, nekateri so tudi omenili da deluje Ameriško. Nato smo z mojo skupino odšli do stare steklarske in za začetek naredili par zelo zabavnih ogrevalnih vaj. Potem smo pa zavihali rokave in začeli z delom. Idejo za igro smo dobili zelo hitro, saj smo se že od začetka zelo dobro razumeli in imeli kar nekaj skupnih zamisli. Med tem, ko so punce iz moje skupine vadile igro, sva jih jaz in moj sošolec občasno intervjuvala. Vprašala sva jih kako se jim zdi naša gimnazija ter mesto Ptuj in dobila samo pozitivne odgovore. Eno vprašanje je tudi bilo, če jih je kaj strah večernega nastopa. Nekatere so odgovorile da jih malo skrbi, druge pa, da se samo zelo veselijo in upajo na najboljše. Vprašala sva jih tudi kaj bi spremenile in veliko jih je odgovorilo, da bi si želele malenkost več navodil, saj od začetka niso točno vedele kaj morajo delati. Ker smo bili z igro hitro konec, smo preostanek časa porabili za spoznavanje drug drugega in svojih narečij. Ob 17:30 smo se vse skupine ponovno zbrale v mestnem gledališču Ptuj, kjer smo vsi pokazali kaj smo ustvarili v tem dnevu. Mislim, da so se vsi zelo potrudili, saj so čisto vse točke bile izjemne. Nato sta za nas 20 minutni točki pripravili še gimnazija Nova Gorica ter GFML. Tudi njuni predstavi sta bili čudoviti. Ob 20:30 so se vse predstave zaključile in odpravili smo se na skupno druženje v staro steklarsko. Igral je eden izmed naših šolskih bendov, ob katerem smo plesali in se imeli zelo dobro. Ob 21:30 se je druženje zaključilo in odpravili smo se nazaj domov.

V petek, 24.11.2023, smo se ob 8:30 ponovno zbrali v mestnem gledališču Ptuj. Razdelili smo se v skupine in ob 9:00 odšli na dodeljeno mesto. Zame je to ponovno bila stara steklarska. Po vajah za ogrevanje smo takoj začeli z delom, saj smo imeli malo manj časa kot v četrtek. Tokrat pa se naša skupina nikakor ni morala domisliti ideje za igro, saj smo si res bili zelo različni in nismo imeli toliko skupnih interesov. Kakšno eno uro in pol smo razmišljali kaj bi sploh predstavljali in nato smo se končno odločili in dogovorili kaj bomo delali. Med tem, ko so oni vadili predstavo, sva jih z mojo sošolko fotografirale. Ob 12:30 smo odšli do ŠC Ptuj in imeli kosilo, okoli 13:30 pa smo se spet zbrali v mestnem gledališču Ptuj, kjer smo začeli z predstavitvijo skupin. Kot pričakovano so se vse skupine ponovno odlično odrezale in res bile vredne vseh pohval. Nato sta posebej nastopali še SVŠGUGL in Gimnazija Ptuj s svojimi 20 minutnimi točkami. Okoli 17:00 smo se poslovili od novih prijateljev in odšli nazaj domov.
Zoja, Mija, Laura

***

Zdaj pa še nekaj, kar ni bilo eksplicitno povedano, da je za nalogo: Klemen in Zoja, sta pripravila kar spodnji filmček! In, dragi dijakinje in dijaki, tudi za to v veliki meri – pri umetniških predmetih gre: nekaj vas učimo, nekaj vam kažemo, kot možen vstop v svet ustvarjanja; korake pa lahko naredite vi. In to korake po svoje, po vaše, na vaš način, korak dlje od naših “navodl”. Ko naredite nekaj, kar ni samo “mus”, smo presrečni. Bravo, Klemen in Zoja!
(Ker drugače tehnično ne znam z upravljanjem te šolske web strani, sem vajin “TV prispevek” – objavil kar na svoj youtube kanal.)

 

(Visited 226 times, 1 visits today)
 

Oznake: