NEVIDNI SVETOVI

46 dijakov in dijakinj Gimnazije Ptuj se 28. 11. 2023 udeležilo  šolskega tekmovanja za Cankarjevo priznanje.

Skupna tema letošnjega tekmovanja je NEVIDNI SVETOVI, ob čemer so se dijaki 1. in 2. letnikov lotili interpretacije Lainščkovega romana Petelinje jajce. Dijaki so izhajali iz citata iz romana: »Svet je bil poln nečesa, kar ni bilo vidno niti otipljivo, a je kljub temu obstajalo.« V pomoč jim je bil tudi krajši odlomek, vse svoje občutke pa so strnili v razlagalne spise, med katerimi je komisija izbrala najboljše, ki na šolskem tekmovanju prejmejo bronasto priznanje. Napisali so jih  Polona Fideršek (2. a), Nuša Pučko (1. a), Maruša Šeruga (2. c), Zoja Grula (2. a), Neja Gajzer (2. a), Leja Jakolič (2. b), Živa Kalinić (2. u), Ela Obran (2. d) in Julija Mohorič (1. a).  Prvih pet se je uvrstilo tudi na naslednjo – regijsko stopnjo tekmovanja, ki bo 16. 1. 2024 na OŠ Mladika.

Dijaki druge tekmovalne skupine – 3. in 4. letnikov – so brali in razlagali Jančarjev roman To noč sem jo videl. V spisu z naslovom  Živeti … so predstavili svoje razumevanje oseb, zgodovine in človeške usode nasploh. »Navadni človek sredi vojne vihre, človek, ki hoče ›samo živeti‹ in ga ne zanimajo velika zgodovinska dogajanja, ideologije, Resnice, temveč zgolj življenje samo …« kot je zapisal dr. Tomo Virk. Dijaki Sandro Čeh (4. š), Hana Skrbinšek (4. c), Nika Gregorec (4. c), Dan Muršič (3. d), Tomaž Holc (3. d), in Vanessa Repič (4. c) prejmejo bronasto priznanje, prvi trije pa so se uvrstili na regijsko tekmovanje.

Vsem udeležencem čestitamo za njihove dosežke, izbranim za nadaljevanje tekmovanja pa želimo, da bi se čim bolj izkazali s svojo ustvarjalnostjo.

                                                                                   Predsednica šolske tekmovalne komisije:

                                                                                   Vida Vidovič, prof.

(Visited 57 times, 1 visits today)